2012. január 12., csütörtök

#CES 2012: Onlive Desktop - Komplex Office megoldás a felhőből iPAD-ra, Androidra, MAC-re

Úgy tűnik, hogy az OnLive felhőből jövő szolgáltatásainak igencsak jót tett a HTC-s tőke, ugyanis lényegében tavaly február óta folyamatosan érdekesebbnél érdekesebb híreket kapunk a fejlesztőről. Az Engadget oldalain videóban is bemutatott iPAD-os, de felhőben futó Windows 7+Office bemutatója igen látványos és gyorsnak, megbízhatónak tűnő megoldást sejtet.

A megoldás ingyenes verzióban is elérhető, sőt 2 GB tárolókapacitás is jár hozzá. Nem meglepő, hogy a PC, MAC és Android változat is készül már. Professzionális szolgáltatásként is elérhető lesz ~10 USD/hó áron 50GB tárolóhelyet kapunk. Érdemes utánaszámolni, hogy ha tényleg ennyire jó a megoldás és valaki mindössze azért tart ma PC-t, vagy Notebookot, mert esetleg még nagy ritkán Microsoft Office alkalmazásokra van szüksége, akkor ez a többplatformos megoldás vagy a Microsoft saját felhő-megoldásai az érdekesebbek-e? No és persze az OnLive esetében az sem elhanyagolható, hogy ha erre a felhőjére előfizetünk, akkor nyilván a játékok elérése is valamivel egyszerűbb/olcsóbb lehet majd. Akinek pedig nincs ideje követni, telepíteni és vacakolni pl. a legújabb PC-s játékokkal, annak a legjobb, ha mindezt valaki megteszi helyette a felhőben, a végeredményt pedig az OnLive Player hozza az adott készülékre.

A vállalati alkalmazókat is igyekszik az OnLive megkörnyékezni, számukra egyedi, jól kontrollált, magas szinten felügyelhető megoldások jelentik a mézesmadzagot. Gondoljunk csak bele, hogy egy jövőbeli Asus Transformer Prime a maga bődületes teljesítményével, felcsatolható billentyűzetével és összesen 20 órás üzemidejével, valamint egy ilyen szolgáltatás  mennyivel tenné pl. egyszerűbbé egy rendszergazda életét, amennyiben a vállalati alkalmazások elérésére pl. az alábbi "policy" születik:
  • a.) A dolgozónak mindent szabad a Tableten, legfeljebb újratelepíti a felhasználó úgy 6 perc alatt 
  • b.) A vállalati levelezés elérése (pl. exchange) jól kontrollálható (usr/pwd vagy webes felületen)
  • c.) Nyilván nem szokatlan valamilyen terminálos ügyviteli rendszer elérése sem.  (pl. Citrix, VMware)
  • d.) És immáron -vállalati mércével- fillérekért, folyamatosan elérhető desktop-minőségű Office-elérést is vásárolhatunk, ami mindig liszenszelt, mindig csak annyit kell venni, ahány dolgozónak éppen az kell.
  • Tulajdonképpen 3 jelszóról és egy 2-3 oldalas beállítási útmutatóról beszélünk, melyet az első napon oda lehet adni a dolgozónak az új Tablettel vagy egyéb eszközzel együtt "out of the box" -megoldásként. Aki nem boldogul vele, annál a próbaidőt le is tudtuk, kivéve ha topmenedzsernek vették fel, de akkor meg a rendszergazda állítgatja be mindezt :D

Forráshttp://www.engadget.com >>VIDEÓN IS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése