2012. január 7., szombat

Neonode NN1001 - érintőképernyő máshogy

Aki még emlékszik a Neonode márkanévre, annak érdemes lehet elidőzni a gyártó megújult weboldalain. Úgy 2006-2007-ben még a haza piacon is kapható volt a Neonode N2, melyet "bulitelefonnak" szánt az akkori importőr, aki azóta már nem foglalkozik hasonló termékekkel, ahogy már a gyártó sem, mert 2008-ban irányt váltott, ma már az alap-technológiát próbálja értékesíteni.

A Neonode N2 különlegessége ugyanakkor hasonló volt a most bejelentett NN1001 technológiához, a kapacitív és a rezisztív érintőképernyők előnyeit ötvöző megoldást (infravörös sugarakra épülő kijelző-kezelést) kínált, de sajnos az akkori készülék tudásához képest rettenetesen drágán. 

Az új NN1001 névre hallgató OEM/ODM megoldás olcsó technológiát és kész "singlechip" megoldást kínál a hardverfejlesztőknek. A cég a jövő héten kezdődő CES2012-n kiállítóként is megjelenik majd, az új kijelző-technológia lényege a rugalmasság és az alacsony BOM (bill of material) költségekben rejlik. Az ígéretek szerint jól kezelhető, akár stylussal is navigálható készülékeket fejleszthet minden vásárlójuk. A megoldás különlegességei közé tartozik pl. a készülék ki/bekapcsolásának lehetősége érintéssel (pl. kikapcsol, ha X ideje nem "tapiztuk", vagy finom érintéssel is aktiválható). Az NN1001 ráadásul a versenyző megoldásokhoz mérve is keveset fogyaszt, mivel pedig a Texas Instruments mérnökeivel közösen fejlesztették, vélhetően  nagyobb ügyfélkörbe is bekerülhetnek a demo-megoldások. Így nem kizárt, hogy a jövő modelljeiben pl. éppen a Neonode-nak köszönhetően visszakerülnek a klasszikus "ceruzás"  megoldások, ami pl. Tableteknél a jegyzetelést nagy mértékben megkönnyítené. Amennyiben a Neonode N2-ben ismert technológiát nézzük, akkor az érintés érzékeléséhez továbbra is valamilyen infra vagy egyéb sugár léte is alapfeltétel, így viszont a képen is látható "keretes" kijelzőkre kel számítani, ami nem feltétlenül vonzó, hacsak nem annyira olcsó, vagy különleges, hogy megérje (pl. kesztyűben is jól használható, nem kell koszolni a kijelzőt, nagyon finom érintéseket is érzékel, tisztább megoldás, nagyobb méretekben is telepíthető és gazdaságos, stb).

Forráshttp://www.neonode.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése