2012. január 28., szombat

Nokia - kb. 1 Mrd EUR veszteség 2011-ben, trükkel 1 millió Windows Phone jelentve

Stephen Elop
954 Millió € veszteséggel zárta a negyedik negyedévet a Nokia a most publikált jelentések szerint, így összességében a Nokia 2011-ben 1,07 Mrd Euro-s veszteséget mutatott ki. Az eladások alapján -ha a világ legnagyobb mobiltelefongyártóját keressük- még mindig a Nokia az első gyártó, ám a bennünket érdeklő okostelefon-szegmensben már régen az Apple és a Samsung mögé szorult. 

A veszteséges működéshez érdekes adalék, hogy a Microsoft 2011 utolsó negyedévében ún. "platform support payment"-ként kb. 180 millió EUR-t (250 M USD) is fizetett a Nokiának. Stephen Elop és Steve Ballmer közel egy éve jelentette be a két gyártó stratégiai együttműködését. Ennyi idő alatt egy átlagos piacon általában alig történik valami, ám az okostelefonoké nem átlagos, igen gyorsan kerülhet lépéselőnybe vagy éppen maradhat le az, aki nem elég ügyes. A Nokia beszámolójában komoly hangsúlyt kap, hogy alig 6-7 hónap alatt termékek (Lumia 7-8-9-es soprozat) érkeztek. 

Vélemény: Ha objektíven nézzük, akkor azért ma ma még mindig nem látszik egyértelműen a közös munka gyümölcse, a Lumia sorozat okostelefonjai a friss bejelentések szerint már egymilliós eladást mutattak a múlt negyedévben, de mellette azért még 18,6 millió egyéb Nokia okostelefon is elkelt. Bizakodásra az adhat okot, hogy a Nokia Windows Phone kínálata beépült az amerikai mobilszolgáltatókhoz, az At&t vagy a T-Mobile is értékesíti már a windowsos Nokiákat.

TrükkA Nokia jelentésében szereplő "máig" kitételre az Intomobile hívta fel a figyelmet. A beszámoló táblázatai és a mellette szereplő alapos elemzések alapján ugyanis értelmezhető úgy is, hogy a december 31-es zárással már elkelt a jelzett egymilliós windows okostelefon. Ám felfogható úgy is, hogy az csak a bejelentés napjáig, január 26-ig történt meg. Ebben az esetben pedig a hivatalos Nokia jelentésben szereplő számokat is máshogy kell értelemezni. Lineáris fogyást feltételezve az Intomobile 640000 készülék eladását becsülte az évfordulóig, azaz nagyon kerekítve a Nokia 19,6 Milliós okostelefon értékesítéséből a 0,64 milliós Windows-telefon eladás már nem is tűnik olyan nagyon szép eredménynek (3,2% áll szemben egy 5% feletti értékkel, ami azért bizakodóbbá tehet, ha a valóban rövid időtávot is figyelembe vesszük)!

ForrásPDF-results.nokia.comwww.engadget.comwww.slashgear.comwww.intomobile.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése