2012. február 18., szombat

Pletyka: Android 5.0 - Jelly Bean

Még az Android 4.0 frissítések sem érkeznek tömegével, de a digitimes máris a következő verzióról pletykált. Az Android fejlődéstörténetéből következtetve a Jelly Bean újondásai valamikor a Google I/O-körül, azaz júniusban kerülnek majd bejelentésre, ezt követően pedig valamikor év végén érkezhet az első hardver, minden bizonnyal ennek specifikációit már a Motorola és a Google mérnökei ismerik is.

A Digitimes érdekes pletykát közöl, ami szerint a Google nagyszabású terve nem kisebb, mint az, hogy a hardvergyártók számára egy olyan Dual-boot képes verziót kínál majd, melyre akár menet közben is képes lehet a felhasználó kapcsolni. Tehát a Windows8 és Android 5.0 futtatására egyaránt alkalmas rendszerek érkezhetnek, a Jelly Bean leegyszerűsítve a jelenleg még külön projekt Chrome OS és az Android összeérését jelentheti. 


Vélemény: A Google ügyesen kinyitotta már az Androidot az Intel alapú gyártók felé, a Medfield-re épülő Androidos okostelefonok már idén jönnek majd, ahogy a Windows 8 ugyanezt a harcot folytatja az ARM-fejlesztők felé. Érdekes kérdés tehát, hogy ha mindkét nagy operációs rendszer ARM és Intel alapokon is futhat, akkor a hardvergyártók fizetnek-e majd licenszeket a MS-nek, és dolgoznak-e majd duplán az optimalizáción az Android miatt? Azaz valóban úgy teszi-e majd be a lábát a Google a post-PC operációs rendszerek piacára, ahogy a pletyka hangzik, vagy mégis inkább zárul a rendszer?

A zárás mellett is vannak ugyanis érvek. A legfontosabb, hogy sikeresen és hatalmas pénzekért mindeddig csak az Apple volt képes teljesen kézbe venni a hardver és a sw-fejlesztést. Az MS startégia a SW elődlegességét mutatja, mindenkinek el akarja adni. A Google pedig mindkét "naggyal" szembemegy, vagy ha tetszik, más utat jár. Ingyenesnek hirdetett SW-t fejleszt és vett ugyan hardvergyártót, de egyelőre nem tiszták a szándékai.

A Motorola-Google akvizíció kapcsán egyre több prominens gondolkozik úgy, hogy a felvásárlást követően a Google is könnyedén az Apple-útra léphet. A héten a Meg Whitman is ezt vélelmezte. Ez gyökeresen ellentmond a DigiTimes értesüléseinek. Véleményem szerint ilyen szintű tervekhez egy alaposan bevezetett, igen elismert operációs rendszerre van szükség. Egy ilyenről (webOS) a HP maga is lemondott, még mielőtt óriási összegeket költene az Apple útra.

Szerintem jelen helyzetben hasonló lépést sem a Microsoft-tól, sem az Androidtól nem lehet várni 1-2 éves távon, hiszen a "felhő" birtoklásáért és a "terminálokon" futó szoftverért folytatott küzdelem rengeteg pénzt és energiát fog még elvinni. A Google-Motorola vásárlástól én inkább továbbra is olyan "mestertermékeket" várok, melyek új üzleti modelleket taposnak ki a Google számára. Azaz nem az a cél, hogy a Google a Hw+Sw egységét teremtse meg a saját kezében. A fő cél az, hogy a Google szolgáltatásait érje el mindenki mindenféle eszközzel. Persze ehhez lehet, hogy sok-sok remek Google hardveren keresztül visz majd az út, de a profito az Apple-modellel szemben nem a magas szinten integrált egyedi termék, hanem a termékkel elérhető szolgáltatás adja majd továbbra is a Google-számára. Így a jelzett időtávon még nem érdek versenyezni a gyártókkal.

Forráshttp://www.digitimes.comhttp://www.intomobile.comhttp://www.gsmarena.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése