2012. március 8., csütörtök

Az új iPAD - A5X processzor, 2048x1536 felbontás

Tegnap bejelentésre került a legújabb post-pc csodafegyver 'Az új iPAD', mely a korábbi híreknek megfelelően valóban négyszeresére növelt XDA (1024x768) felbontással érkezik majd, azaz Az új iPad elképesztő 2048x1536 pixeles felbontást kínál. Alaposabban belegondolva ez a pixelszám pl. 4 hagyományos 15 hüvelykes XGA-monitor felbontását hozza egyetlen 9,7 hüvelykes panelen. Technológiailag tehát ismét előreszaladt az Apple. A bejelentésen nem hangzott el, hogy ez a fejlesztés már a Toshiba és a Sharp közös-fejlesztések eredménye-e, de annyi bizonyos, hogy legalább újabb egy évre biztosítja majd az Apple Tablet-piaci pozícióit. Az alkalmazott kijelző ellenére ugyanis az új iPAD sorozatot a megszokott áron kínálja majd az Apple. Ehhez az árhoz pedig nyilván le is kötötte az elérhető beszállítói kapacitásokat, azaz felemelte a technológiai szintet és egyben belépési korlátot is teremtett.

Persze a nagy kérdés az, hogy ez a kijelző kell-e, mire jó a 4:3-as arányú gigantikus felbontás. Webes tartalmakat nézni elegendő lenne kisebb is, a 16:9 HD-t is messze túlhaladja. De egy már most biztos, gyönyörű lesz. Aki olvasta Steve Jobs életrajzát, az bizonyára  azt is tudja, hogy az Apple jelenlegi bejelentése a fejlesztésen tevékenykedők számára már a múlt. Nem kizárható tehát, hogy a jövőben ez az iPAD felbontás olyan új megoldásokat is hoz, aminek valós érdemeit még ugyan nem ismerjük, de Cupertinoban már tesztelik. Mi pedig majd csak egy újabb termék/szolgáltatás bevezetésével csapunk majd a homlokunkra, hogy "na ez az, ezt senki nem gondolta". Korábbi pletykákban pl. a következő generációs iPhone felbontásának növekedése is elhangzott. Ha éppen 1024x768-ra nőne az új Apple okostelefon felbontása az egyben azt is jelenthetné, hogy az iPAD éppen 4 db iPhone alkalmazást tudna egymás mellé  és alá tenni a kijelzőre! Gondoljunk csak bele, hogy egymás mellett látnánk pl. a levelezésünet, miközben videózunk, híreket olvasunk, vagy a neten böngészünk. Váltogatás nélkül egyetlen jól áttekinthető képernyőn, mobilan! Nem állítom, hogy ez lesz, de mindenképpen olyan kihívás, melyet a legfőbb vetélytárs Androidos Tabletjei még nem tudnak meglépni. 

Az Apple iPAD és az iPAD2 sikereit is könnyedén túlszárnyaló követő modell nemes egyszerűséggel 'Az új iPAD' néven érkezik. Torzítás nélkül elmondható, hogy megjelenésekor a valaha gyártott legjobb mobil  kijelzőt építi bele  agyártó. Az egyre népesebb tablet-mezőnyből való kiemelkedéshez persze nem volna elég önmagában a kijelző, azt támogató új processzorra is szükség van. A új iPAD az Apple új A5X processzorával érkezik, mely az elődhöz képest négyszeres grafikus teljesítményt is hoz. Az egyszerű, letisztult készülék valamivel 'vastagabb' az elődnél, sőt 50-60 grammal nehezebb is, de ezek gyakorlatilag érzékelhetetlen különbségek. A fenti bődületes teljesítmény pedig még mindig nem megy a használati idő rovására. Az új iPAD az elődhöz hasonló, kb. 9-10 órás üzemidőt kínál, mint az elődök.

A készülék az új processzor és az új képernyő segítségével új dimenziókba emeli a multimédia-használatot is, az iMovie vagy az iPhoto alkalmazások (megvásárolható az Appstore-ból) perfekt, tökéletes és egyszerűen használható alkalmazások, melyeket akár néhány másodperce is elegendő elővenni. Hatékony kikapcsolódást biztosítanak, de akár a munkamániások is megfelelő eszközre lelnek általuk. Az új iPAD egyben új 5Mpix kamerát is kapott. Az iSight kamera jellegzetessége, hogy gyengébb fényviszonyok mellett is kiváló képet készít, arcfelismeréő funkciója segít tökéletesen fókuszált képet készíteni, és akár 1080P HD videózásra is alkalmas (íme egy a kamerával készített kép). A készülék első FaceTime kamerával is rendelkezik.

A készülék magyar nyelvű menüvel, és szövegbeviteli lehetőségekkel érkezik, az új iOS 5.1 operációs rendszer már a bevitelben is jobban támogaja a hazai vásárlókat, a szójavaslatokat is elérhetjük már magyarul de 'Siri' egyelőre még nem elérhető számunkra anyanyelvünkön. Természetsen az Apple AirPlay technológiája is elérhető az új iPAD által, így videóinkat multimédia állományainkat vagy a készülék alkalmazásait nagy LED/Plazma kijelzőkön is élvezhetjük. Az iPAD2-nél bemutatott smart-cover technológia is elérhető, az álvánnyá hajtogatható fedőlapok továbbra is kezelik a mágneskapcsolót, azaz ha lecsukjuk, a készülék alvó üzemmódba kerül, ha felnyitjuk, bekapcsol és ott folytathatjuk a munkát/szórakozást, ahol abbahagytuk.

Az új iPad szokás szerint elérhető 3G/LTE verzióban és csak WiFi verzióban is, fekete és fehér színekben, 16/32/64 GB-s változatban, azaz továbbra is 12 változatban lesz rendelhető.

Főbb jellemzői:
 • iOS 5.1
 • Apple A5X SOC  (dupla processzor, négyszeres grafikus teljesítmény A5-höz mérve)
 • 16/32/64 GB háttértár (verziótól függ)
 • 9,7 hüvelykes 2048x1536 retina kijelző, ujjlenyomat-tazstíó bevonattal
 • 3G/LTE verzió is elérhető, ebben GPS is van (verziótól függ)
 • Bluetooth 4, WiFi 802.11a/b/g/n (minden verzióban)
 • Apple 30 tűs rendszercsatlakozó, 3,5 mm jack
 • 5 Mpix iSight kamera, AF, HD1080 videó, első FacTime VGA kamera
 • 241,2x185,7x9,4 mm 
 • 652-662 gramm (verziótól függ)
 • 9-10 óra üzemidő
 • Angol/magyar és egyéb nyelvek támogatása (menü és szövegbevitel és predikció)
 • A Siri csak EN/FR/JP/DE nyelveken elérhető!
 • A csomagban: Az új iPAD, USB kábel; 10W táp-adapter; angol dokumentáció
 • A 3G/LTE változatok microSIM kártyát igényelnek 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése