2012. március 19., hétfő

BOM: Új iPAD - még mindig jelentős Samsung alkatrészbázissal

Már a tavalyi szabadalmi csatározások kezdetén említettem, hogy az Apple és a Samsung szabadalmi ügyei számomra nem teljesen tiszták, hiszen a Samsung egyik legnagyobb vásárlója már akkor is az Apple volt, leegyszerűsítve akár azt is mondhatjuk, hogy az Aple-nek nem kis szerepe volt abban, hogy ma a legnagyobb versenytársa az egyik nagybeszállítója. Extrém végletes helyzetekben így az Apple teljesítéseit is veszélyeztetheti egy "vérig sértett" Samsung (ami azért szintén nem túl racionális gondolat volt sokaktól, hiszen olyan rendelésállomány mellett nem szoktak megsértődni... :). Fentiek miatt az új iPAD-tól sokkal nagyobb "Samsung-független" részt vártam, mint az első elemzések alapján látható.

Nézzünk néhány kiemelendő adatot:
  • Az, hogy az Apple sokat keres, nyilván senki nem lep mára meg, a 375 USD körüli alapanyagköltségre taksált 16 GB-s alapverzión is szép haszonnal lehet túladni 
  • A 9,7 hüvelykes retina display is Samsung termék - vélhetőleg olyan áron és olyan volumenben rendelte meg az Apple, hogy vagy 1 évig senki más ne léphessen be vele.
  • Az új A5X processzor is Samsung termék
Vélemény:
  • Úgy tűnik, hogy a korábban óriási összegeket felemésztő Toshiba-Apple, Sharp-Apple és JapanDisplay-Apple együttműködések még nem kezdtek el termelni, még nem kiváltható a Samsung
  • Ahogy a processzor-vonalon sem nőtt fel más (pl. a TSMC) arra a szintre, hogy az Apple iPAD egyik legfontosabb erőforrását cseréljék.
  • Akár ebből a példából is jól levezethető, miért is jó a Samsung részvényeseinek az a megoldás, ha a Samsung önálló kijelzőgyártóként, külön vállalatban jelenik meg a jövőben.  (Ha jövőbeli Samsung Display pl. az Apple számára is gyárt kijelzőket kevesebb problémát okozhat, ha egy jobban szeparált cég működik együtt az Apple fejlesztőivel.)
VÁSÁRLÁS, ÁRAK:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése