2012. március 22., csütörtök

eXpansys garanciális kérdések - ismét

Okostelefon vagy Tablet vásárlásakor a legtöbben általában szemérmetlenül alacsony árat és a mindenképpen működő és elérhető, lehetőség szerint 24-36-48-xxx hónapos garanciát szeretnék tisztán látni. Nincs is ezzel semmi probléma addig, amíg az adott vállalatban, márkában vagy forgalmazóban nem csalódunk egyszer-kétszer. Vagy éppen a hazai önmagát szerviznek kinevező eladó nem tűnik el, esetleg nem alakul újjá ugyanott ugyanazokkal az alkalmazottakkal, ám új néven, jogilag tiszta lappal.

Bár ezerszer mondtuk már, hogy a jelzett buktatónak az eXpansys esetében minimális az esélye, de azért mindig akad olyan kérdező, aki nem érti, félreérti, vagy félreértelmezi az eXpansys garanciális ügykezelését. Amúgy teljesen érthető, ha a vásárló bizalmatlan, legyen is az. Sajnos a hazai kereskedői magatartás (pl. bolti gar., különbözeti áfa, stb...) is keletkeztet jó adag bizalmatlanságot, de maguk a gyártók sem kezelik egységesen pl. az európai/ázsiai eladásaikat, illetve a garanciális kötelezettségeiket. Így persze alig akad egyértelmű helyzet.

A szokásos kérdés-felelet formájában nézzük az eXpansys-os helyzetet:
 • Mennyi jótállást vállalnak az adott készülékre? Az alapvető expansys jótállás mindig olvasható a vásárlási feltételekben és a gyakori kérdésekben. Leegyszerűsítve ma bármire érvényesíthető a magyar és az EU-s jogszabályok által is előírt általában 12 hónapos jótállás. Az EU-s jogszabályokat azért érdemes hangsúlyozni,  mert sokak számára még mindig nem egyértelmű, hogy kicsoda/micsoda az  eXpansys. Az eXpansys olyan UK tőzsdén jegyzett nagyvállalat, mely több raktárral és több vállalattal rendelkezik világszerte. A hazai rendeléseket az eXpansys Europe szolgálja ki. Nem fog tehát eltűnni, nem fog kibújni a kötelezettségek alól. Ha pedig egy adott gépre a kötelezőnél hosszabb hosszabb jótállási idő is érvényes, azt is érvényesítheti nála a vásárló.
 • Mi a helyzet azon gyártókkal, akik a kötelező jótálláson felül is vállalnak jótállást? Az iménti pontban hivatkozott leírásoknak megfelelően, ha az adott gyártó hazai márkaszervize is vállalja, akkor az eXpansysos eladások nyugodtan akár a hazai márkaszervizekben is javíttathatók.
  A számlán mindig szerepel a készülék IMEI azonosítója vagy sorozatszáma. Amennyiben a márkaszerviz a sorozat/IMEI számos számla alapján képes kezelni az ügyet, ez kényelmesebb lehet    a vásárlónak is, no és az eXpansysnak is ez a legjobb állapot, hiszen a vásárló önállóan "ügyintéz". (Ez lenne amúgy a márkaszervizek dolga itthon is). Ám a tapasztalat azt is mutatja, hogy egy-egy adott márkaszerviz esetenként dönthet teljesen máshogy is két különböző, de azonos típusú készülékről is. Tehát a hazai garanciális ügyintézést mindig az adott hazai márkaszervizzel kell egyeztetni. Ha ez az intézmény valamilyen okból nem vállalja az ügykezelést, akkor sincs semmi gond, majd az eXpansys megoldja ugyanezt a megfelelő külföldi márkaszervizben.
  Sőt! Amennyiben egy adott készülékre külföldön hosszabb jótállást vállal a gyártó, mint itthon, akkor  pedig ez a hosszabb időtartam is érvényesíthető az eXpansysnál.
 • Mi a helyzet a garanciajeggyel? A hazai márkaszervizek és gyártók gyakran papírokhoz kötik az ügyintézést. Ha a szerviz eXpansys által kiállított garanciajegyet szeretne, olyat nem kap. Az expansys nem bontogatja ki a gyártói dobozokat, esetenként napi 5-600 készülék is jön-megy, olyan mértékben lassítaná a kiszolgálást, hogy ilyen eseti hazai szerviz-kéréseknek nem tud megfelelni. Az európai tapasztalatok alapján pedig erre nincs is semmi szükség. Sőt hazai tapasztalatok szerint sem mindig van ez így. Tehát ilyen szerviz-igények esetén az eXpansys általi ügyintézés az egyedüli út.
 • Konkrétabban miért nem lehet leírni, hogy mire mennyi jótállás van? Ennek kiváló  magyarázata pl. a tavaly már elemzett Samsung Galaxy S II helyzete, olvassa újra. Ha a gyártó országonként más-más szabályok szerint rendezi ugyanazon modell jótállását, akkor nincs egyértelmű helyzet, pl. láttuk, hogy a Samsung garancia egyazon mobilra eltérő a magyar, a francia  vagy az angol piacon. Az eXpansys egy adott modellt esetenként pl. angol, esetenként német, esetenként francia piacokon is vásárolhat, tehát van, hogy 24, van, hogy 12 vagy hogy 12+12 jótállással vásárol. Ezért egyszerűsít és vállalja azt, ami biztosan mindig vállalható. EU-s piacra zömmel EU-n belülről és mindig megbízható forrástól vásárol. Oyan forrástól, aki garantálni tudja, hogy a megadott márkaszervizben érvényesíthető  is a jótállás!
 • Ok, de ha hosszabb, azt hogyan tudom meg? Ritkábban vásárlás előtt az adott kontingensre  egyeztethető. Bizonyos termékekre biztosan tudják is, ám nagyon sokszor csak a vásárlást követően, például a gyártói oldalakon jelzett regisztrációs lehetőségek kitöltésekor derül ki ez. Azaz ha a gyártó kínál termékregisztrációt, érdemes megtennie!
 • Bolti, vagy gyártói garancia? Ezekkel a fogalmakkal a hazai kereskedők operálnak szívesen, de illik fenntartásokkal kezelni, ha valaki bolti garanciát kínál. Az eXpansys nem maga szervizel és nem  is maga javítja az általa eladott készülékeket. Sőt még csak nem is dönt arról, hogy az adott készülék garanciális-e vagy sem. Pedig havi több ezer készüléket értékesít, mégis egyszerű közvetítő a márkaszerviz és a vásárló között (ezért is érdemes mondjuk a "bolti garanciás" eladókat alaposabban kikérdezni, vagy megnézni, hogy az önmagát márkaboltként hirdető bolt valóban márkabolt-e...) Ugyanakkor az eXpansys még a nagy távolság ellenére is hatékonyan kezeli a garanciális problémákat. A kérdéses készüléket a megfelelő szervizbe irányítja a saját logisztikája segítségével. És itt jön a képbe az előző pont. Ha az adott illetékes szerviz angol vagy francia, akkor oda fogja kiküldeni, ahol az illetékes van! Mindig márkaszervizbe, mindig gyártó által feljogosított szervizbe!
 • Mely gyártó, hogyan szabályozza ezt a kérdéskört? Az eXpansys jelenleg közel 1000 gyártó 18000 termékét forgalmazza, részletesen nem válaszolható meg a kérdés. Néhány kiemelt gyártóról a jelzett GYIK-ben is írnak, így pl. 
  • A HTC esetében bizonyosan 24 hónap jótállást vállalnak minden európai eladású HTC modellre. A hazai márkaszerviz gond nélkül kezeli ugyanezzel a határidővel az eseteket. (szerviz: e-care)
  • LG - A hazai szerviz a külföldön vásárolt készüléket kezeli, IMEI számos expansys számla elegendő a 12 hónapos jótállás érvényesítéséhez. (szerviz: telemax)
  • Sony/Sony Ericsson - Hazai szerviz a külföldön vásárolt készülékeket csak abban az esetben, kezeli, ha magánszemély vásárolta. (szerviz: cordon-cirma)
  • Motorola - Az eXpansysos ügyintézést ajánljuk (a hazai szerviz magyar számlát vagy jótállási jegyet preferál)
  • Nokia - Hazai szerviz útmutatása az irányadó
  • A Samsung esetében - Az eXpansysos ügyintézést ajánljuk (a hazai szerviz magyar számlát és magyar jótállási jegyet preferál).
 • Hogyan működik? Megbízhatóan, jól, de pénzbe kerülhet a kiküldés. Ez tehát az egyetlen pont, amit érdemes átgondolni vásárlás előtt. Aki szereti kényelmesen intézni az ügyeit, annak az eXpansys semmivel nem bonyolultabb, mint a hazai márkaszervizbe juttatás, vagy a "visszaviszem a boltba". Itt is, ott is költség a szervizbe/boltba juttatással töltött idő, azaz a vevő vagy utazgat, vagy utaztat. Az eXpansys esetében külföldre kell küldeni a csomagot egy előre fixált ügyszám (RMA azonosító) alapján, ennek költsége eseti,  ha szükséges, csomagfelvételt ők is szerveznek. Aki szereti kényelmesen intézni az ügyeit, az az eXpansys esetében 3-4 e-mail váltásból és egy futár rendelésével elintézheti ugyanazt, amit a hazai boltba/szervizbe mászkálással.
 • Nem hosszabb/bonyolultabb így, mint bevinni valahova? Az eXpansys minőségügyi csoportja pontos statisztikákat vezet a garanciális ügyek kezeléséről. Átlagosan 8-10 munkanap átfutással kezelik az ügyeket, ehhez jön még a logisztika átfutási ideje. Ez abban az esetben lehet problémás, ha pl. az adott szerviz nem csak EU-s, vagy több szervezeten keresztül éri el készülék a feljogosított garanciális szolgáltatót (Pl. RIM-Blackberry, esetleg Dell okostelefon-javítások).
 • Ingyenes-e az elszállítás? Nyilvánvaló esetekben igen (pl. átvételkor nem működik, gyártói visszahívások, elismert típushibák - azaz ha ab ovo hibás, vagy az expansysnak is megfizeti a gyártó a logisztikai ktg-ket). Ám általánosságban -ahogy a hazai szervizbe utaztatás is a vásárlót terheli- nem kérhető ingyenes elszállítás. Ha azonban valóban garanciális javítás történik, a visszaküldés már megint ingyenes (hazai szervizből/boltból a vásárló hozza el)!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése