2012. március 3., szombat

Segítség - Strapabíró telefont vagy ütésálló telefont vettem-e? IP és egyéb szabványok jelentése

Visszatérő felhasználói kérdés a strapabíró telefonok képességeinek értelmezése. Még mindig nem egészen tiszta és sajnos a gyártói marketing-üzenetek sem teszik feltétlenül egyértelművé mikor miről is beszélünk. A következő fogalmakat érdemes lehet tisztázni: 
  • IP (Ingres Protection) védelem, azaz por és cseppállóság/vízállóság, 
  • Ütésállóság, ejtésállóság
  • Corning Gorilla Glass - erős, strapabíró üvegezés/kijelző

IP védelem
A különféle készülékek, berendezések por és vízállóságát az egyes gyártók mindig valamilyen szabvány szerint, egységes mérési rendszerben adják meg. A legelterjedtebb az IEC 60529-es szabványrendszer, melyet ismertebb nevén IP (Ingress Protection) osztályozásként ismerünk. Az egyes készülékek por és vízállóságát egységes keretek közt tesztelik a gyártók, a az IP megnevezés utáni első és második szám különböző védettségi fokokat jelöl. Részletesebben a Wikipedia segít az értelmezésben, illetve a MEEI oldalán magyarul is talál értelmezést a bemutatandó tokok talán a legelterjedtebb IP54-es, IP65-ös, IP67-es és IP68-as szabványoknak felelnek meg, azaz:
  • IP54: szálló por bejuthat a tokba, de a készülék működését veszélyeztető mértékben kizárt annak bejutása. A tok freccsenő vízsugár ellen minden irányból védett.
  • IP65: A tok por bejutása ellen tömített, vízsugárral szemben is védelmet élvez a készülék.
  • IP67:  A tok por bejutása ellen tömített, 1 m-mélységig vízbe merítés ellen is védett (max. 30 perc)
  • IP68: A tok por bejutása ellen tömített, akár tartósabban vízbe-merítheti, mélyebb rétegekbe is "pottyanhat" és védi a készüléket - a mélységet már a gyártó specifikálja.
Ütésállóság:
A készülékek ütésállóságát a DoD (Department of Defense - Usa védelmi minisztériuma) által fejlesztett MIL-STD-810F szabványrendszer szerint adja meg a legtöbb gyártó. A MIL-810F 516-os teszt-metódusa 1,22 méter magasságból történő leejtést vizsgál a készülékek esetében.

Gorilla Glass:
A Corning által fejlesztett Gorilla Glass egyik legelső alkalmazója -ki más- az Apple volt. Legújabb Gorilla Glass 2 néven futó megoldása a CES2012-n került bejelentésre. Alapvetően egy igen erős, karcosodásnak jól ellenálló, a kapacitív működést is kiválóan támogató üveglap-megoldás. Erős, vékony, ütögetésnek, karcosodásnak kiválóan ellenáll. Természetesen oldalirányú csavarodásra (pl leejtik, feszítik, ráülnek) nem feltétlenül ellenálló.

A fentiek alapján néhány fő következtetést érdemes tenni:
  • Attól, hogy egy telefon IPXY védelemmel és Gorilla Glass kijelzővel rendelkezik, még nem ütésálló, felléphet olyan erőhatás, mely még az erősített kijelzőt is repeszti/töri.
  • A strapabírást több szinten is értelmezhetjük, értelmezik is a gyártók/marketing-üzenetek, akár "kitekerve" úgy is beállíthatják a készüléket, hogy erősebbnek hihetjük, mint amit a paraméterek tisztán mutatnak. Oda kell figyelni a szabványokra!
  • Az IPXY védelem már önmagában is jelenthet strapabíró képeségeket, hiszen pl. egy ilyen védelem nélküli okostelefont a fürdőszobába sem illik tartósan használni, illetve ha párásodás miatt pl.oxidálódnak az alkatrészek, ne lepődjünk meg. Ebben az értelemben a "strapatelefon" fogalom tehát nem értelmetlen még akkor sem, ha amúgy darabokra törik ha leejtik!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése