2012. május 22., kedd

Fejezetek a jövőből: Erősödik a Microsoft Kínában, Jön az Intel

Évek óta követjük az okostelefonok, Tabletek, és úgy általában a Mobil számítástechnika iparágának történéseit, melynek a legfontosabb tapasztalata talán az, hogy van az a pénz, ami felett senki nem leírható. A győztesek és vesztesek igen könnyedén képesek helyet cserélni, akár 1-2 év leforgása alatt is. Látjuk ezt a Nokia vagy a RIM példáján át napjainkban, de nem lehetetlen -bár egyelőre szürreális-, hogy akár az Apple pozícióit is veszélyeztetheti már újabb 1-2 éves távon más gyártók v. gyártói csoportok felemelkedése. Két hasonló változást felvillantó hírre szeretném felhívni a figyelmet:
A Microsoft Kínában egyelőre erősebb, mint az iPhone

Közel 7%-os részesedéssel rendelkezik a kínai okostelefon-piacon a Microsoft, miközben az Apple egyelőre csak 6-t tudhat magának.

Vélemény: Igaz, hogy az eredmény átmenetinek is tekinthető, de mindenképpen érdekes, hogy olyan hirtelen robbanó piacok, mint Kína, India vagy éppen Dél-Amerika már sokkal fontosabbak lehetnek a gyártóknak, mint az olyan "beáltnak" nevezhetők, mint az EU, vagy éppen Észak-Amerika. A Microsoft Ázsiában mindig is népszerű volt, és bár a hati világ-számok (1,9% globális részesedés Q1-ben) túlzott lelkesedésre nem adnak okot, érdemes legalább picit megállni ilyen adatok mellett, mint a mostani.Lava Xolo - Intel alapon


2015-re már minden tizedik okostelefon Intel alapú lesz

Meglepőnek tűnő kijelentést tett Warren East, az ARM vezetője. Meglátása szerint alig 2-3 éven belül az Intel "belenő" a mobility piacba, azaz az okostelefonok és Tabletek frontján tapasztalható jelenlegi lemaradása gyorsan változhat, a jelenlegi értelemben vett okostelefon-piac akár 10%-t is Intel processzorokra épülő mobilok adják majd.

Vélemény: A Windows 8 és az Android későbbi kiadásai is "multiplatform" rendszerek lesznek, így az "embedded" fejlesztők valóban egyszerűbben dolgozhatnak majd az Intel termékeivel is, azaz a Texas/Samsung/Qualcomm/Tegra dominancia csökkenhet, az X86/Arm utasításkészletet egyaránt kezelő megoldások pedig elérik azt a szintet, hogy már kellően alacsony fogyasztás mellett szolgálhatnak a telefonokban is. Az Intel pedig a Microsofttal és a Nokiával kötött érdekszövetségben egymást is erősítve növekedhet ismét.

Forráshttp://www.intomobile.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése