2012. május 22., kedd

Hivatalosan is befejeződött a Google-Motorola felvásárlás

Minden jogi akadály elhárult, az US/EU hatságok után a kínaiak is áldásukat adták az egyik legnagyobb tulajdonosváltásra, így végre hivatalosan is lezárult a folyamat. A Motorola mostantól hivatalosan is a Google birodalom része. Sanjay Jha székét  Dennis Woodside veszi át, az ő irányítása alatt várhatjuk majd a Motorola átalakulását, vagy megújulását?

Vélemény:
A felvásárlás bejelentése óta állítom, hogy a Google nem egy eredménytelen (vagy igen mérsékelten eredményes) hardvergyártóra költött el 12,5 Mrd USD-t. Kizárhatók az eredeti magyarázatok is, miszerint a   Motorola szabadalmi portfoliója ennyire értékes. Valami más célja kell legyen egy ilyen volumenű üzletnek. 
Évek óta nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy a Google lényegében olyan mobilkommunikációs nagyhatalom kíván lenni, mely az eddigi értékesítési modellekkel szakítva igyekszik más módon, de természetesen ugyanazt tenni, mint mások, profitot termelni. Tehát új típusú szolgáltatásokat, új típusú értékesítési modelleket akar mutatni (pl. egy hirdetés / használat-alapú rendszert), és ehhez a modellhez vásárolt magának hardvergyártót, vásárol sávszélességet, dominálja az internetet, és lesz talán előbb-utóbb sávszélesség-szolgáltató is. Számomra ezért kiemelten érdekes, hogy most végre viszonylag rövid távon kiderülhet, merre indul majd a Motorola. Az Android ökoszisztéma rombolása lehet, ha a Google-Motorola lesz a vezetők készülékgyártó és szimpla versenyzőként áll szembe olyan nagyokkal, mint a Samsung/ZTE/Huawei/Samsung. Viszont ha a Motorola új pozíciókat nyit, másfajta kínálattal jelenik meg, az kevésbé árthat az Android rendszernek (pl. a 2007-es Apple Iphone vs AT&T osztozkodáshoz hasonló megoldásokat hoz csak).

Forráshttp://www.engadget.comhttp://googleblog.blogspot.co.uk


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése