2012. június 21., csütörtök

Jön a Windows Phone 8 - WP7.5-ről nincs frissítés

Hivatalosan is bejelentésre került a korábban Apollo kódnéven emlegetett Windows Phone változat, ami nagyjából hozta a korábbi pletykákban elhangzottakat. Részletes bemutatókat ezerszám olvasunk majd az elkövetkezendő hónapokban, ugyanis a tervek szerint csak az év végével lehet majd az első WP8-as készülékeket megvásárolni.

Érdemes két dologra így az induláskor felhívni a figyelmet:
 • Jelenleg pontos ütemterveket, részletesebb specifikációkat alig olvasni
 • A negatívumok könnyen előnyére is válhatnak a rendszernek
A fenti két kitételt szándékosan a "legnagyobb pofon" elé helyeztem, miszerint a jelenlegi WP7.5 tulajdonosok nem számíthatnak arrra, hogy az új operációs rendszert is élvezhetik majd jelenlegi készülékeiken. Érkezik ugyan majd egy Windows Phone 7.8, mely vélhetően sok tulajdonságában közelíti majd a WP8-t, de annak, aki ma tervezi pl. a legújabb Nokiák valamelyikének beszerzését, már sokkal erősebb hite kell legyen pl. az MS-Nokia párosban, mint volt mondjuk tegnap. Ha a megszokott MS Vaporware-játék ezúttal elmarad, akkor max. 6-8 hónapig érezhetik, hogy igazán friss MS mobil operációs rendszert használnak, és ez nem sok, pláne nem a nagy etalon iPhone-hoz képest. Persze ez a hatás enyhíthető is lehet,  (pl. beszámítós, visszavásárlós akciókkal) és ha valóban annyira jók/erősek és szépek lesznek az új beágyazott rendszerek, akkor meg kit érdekel a régi, jöjjön az új. Máris közölte a Samsung, a Nokia, a Huawei és a HTC is, hogy ők bizony már nagyon dolgoznak a jövő okostelefonjain.

A főbb technikai változások:
 • Jöhetnek végre a Dual-Core-os sőt akár 64 magos szörnyek is. Néhány forrás szerint a Qualcomm S4 lesz az első SoC, amire építkeznek majd a kiemelt gyártók
 • Végre több különböző felbontású képernyő is támogatott lesz (unalmas is volt már a 800x480, jöhet végre 1280x720 v. 1280x768 is)
 • A nyitóképernyő élő-csempéinek mérete is változtatható lesz, kicsi / közepes  és nagykocka is lehet :) Segítségével akár egyetlen képernyőre összerakhatja mindenki, amit rendszeresen használ, eszement kinetikus görgetés helyett valóban használható nyitóképernyőt rakhat össze az, aki valóban csak néhány fontos dolgot akar elérni, de azt azonnal, mellőzve a látványos, de uncsi animációözönt! Állítólag a WP7.8 amúgy ezt a látványos funkciót azért megkapja majd!
 • Végre lesz normális memóriakártya-támogatás (paradox módon épp most jelenik meg egyre több Androidos gyártó e nélkül). Ide telepíthető is lesz a program, sőt erről is telepíthető lesz a szoftver, mint a régi szép időkben a WinMo-s .cab. 
 • Internet Explorer 10 - csereszabatos lesz a Windows 8 rendszerekkel (ez lényegében nagyon egyszerűvé teszi a webes fejlesztők életét). Még gyorsabb lesz, mint a jelenlegi WP7.5 böngészője.
 • A klasszikus Windows fejlesztők amúgy is megnyugodhatnak, C és C++ fejlesztés is lehetséges, gyakorlatilag a Windows 8 és a Windows Phone 8 fejlesztés sok alkalmazás szempontjából azonos lehet. Rengeteg időt takaríthat meg így egy-egy vállalati alkalmazásfejlesztő.
 • Elindulhat a hangvezérelt alkalmazások sokaságának fejlesztése.
 • OTA - igen, végre gazdagép nélkül is jönnek majd a frissítések.
 • NFC - Jön az NFC támogatás, olvasás/írás, fejlesztés. Sőt, elindulhat a divatos alkalmazásokon belüli fizetési lehetőség is (pl. térképi sw-hez új adat, játékban új élet, zene, trükk, stb.)
 • Nem véletlenül vette meg az MS a Skype-ot 8 Mrd USD-ért, alapértelmezett lesz a Skype. Azaz megfelelő lefedettség mellett telefonadó-barát is lesz ebben a furcsa országban, ahol vagyunk. :)
 • A Nokia Maps is elérhető lesz, Nem szólnak a hírek arról, hogy egyéb fejlesztők (pl. Samsung, HTC) is ingyen kapják-e ezt, vagy extra jogdíjat fizetnek érte.
 • Vállalati környezetbe is jól illeszthető lesz. Biztonságos, szabályozható, aláírt céges alkalmazásokat is készíthet rá a programozó (azaz kizárhat bármi mást a vállalat, távfelügyelhet/előre szabályozhat).
Vélemény:
Mivel mélységében még semmit nem lehet tudni, ezért persze olthatatlanul még nehéz lelkesedni, de az összkép számomra pozitív. Pláne azok után, hogy a WP7 és 7.5 számomra gyenge, mi több, visszalépés volt a sok éven keresztül favorizált WinMo-hoz képest, melyet amúgy két lényegesen jobb, illetve -a vásárlók pénztárcájával bizonyítottan- korszerűbb rendszer egyszerűen elsöpört.
Pozítív, hogy látszólag pofonegyszerű lesz megint a vállalati alkalmazók élete, pozitív, hogy ismét előtérbe kerültek azok a funkciók, melyektől valóban "okossá" válhat egy ilyen eszköz, leegyszerűsítve megint életképes, sokfunkciós, könnyen kezelhető mobil terminálként tekinthet rá vevő és eladó egyaránt.
A nagy negatívum pedig a valóságban nem biztosan az, illetve talán átmeneti problémának tekinthető a frissíthetőség kérdésköre. Nyilván érvágás, ha valaki arra számított, hogy pl. a friss WP7.5-ös beszerzése  legalább 2 évre szól majd, de ne feledjük azt sem, hogy gyakorlatilag 2 éve bármely Windows okostelefon műszaki paramétereit látatlanban felsorolta bárki. Én megmondtam, hogy nem lesz ennek jó vége :) Miközben Android és Apple vonalon is fontos hardveres újdonságok érkeztek, gyakorlatilag egy helyben toporgott a WP-s fejlesztő. Arra a "régi vasra" ezt az új rendszert értelmes sem nagyon lenne felrakni, logikus döntés lehet tehát, hogy valahol kell egy új határvonalat húzni. PC fronton is sok ilyen váltást megéltünk már, a szoftver miatt vásárolt új hardver problematikáját nyilván kivétel nélkül mindenki ismeri. 


Forrásgsmarena.comwmpoweruser.comwp7.huengadget.compocketnow.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése