2012. június 19., kedd

Microsoft Surface - tényleg kellett ez?


Magyar idő szerint ma hajnalban a Microsoft bejelentete, hogy belép a Tablet gyártók közé, azaz saját név alatt is piacra dob két kb. azonos méretű, de vélhetően gyökeresen eltérő felhasználói kört célzó Tablet készüléket. A prezentációból nem sikerült részletes műszaki leírást kapni, a főbb jellemzőket azért megismerhettük. A készülékek várhatóan csak a harmadik negyedév végén jelennek meg, sőt az erősebb verzió csak karácsonyra kerülhet a fa alá. Jelenleg több forrás az  500-700 USD-s árazást látja reálisnak, ám ennyire előre még nem érdemes ennél mélyebben elemezni, hogy megér-e majd ennyit...

A készülékek főbb ismérvei:
  • Operációs rendszer: A Windows RT- Arm processzorokra szánt verziója és a klasszikus Intel alapú Windows  8 pro verzió is elérhető lesz. Vélhetőleg tehát lesz egy olcsóbb és egy drágább Tablet.
  • Kijelző: A készülék vélhetően 2 azonos méretű, de eltérő felbontású kijelzővel is elérhető lesz. A hivatalos közlemény egyelőre Clear Type HD és Clear Type Full HD neveken tesz különbséget, a 16:9-es képarányból talán az 1366x768 vagy 1280x720 vs 1920x1080-as felbontásokra lehet számítani Értelemszerűen az RT-be kerül a gyengébbnek nevezhető kijelző.
  • Magnézium-ötvözet házban kerülnek majd forgalomba az egyes Surface modellek, így elegáns, igényes és a vékony kialakítás ellenére is erős, strapabíró Tabletre lehet majd számítani.
  • Kitámasztható lesz mindkét készülék, azaz a készülék házából kinyitható támaszték segítségével letehető az asztalra, így videózáshoz is remekül használható lesz.
  • Mágneses Touch vagy Type cover illeszthető majd a készülékekhez. A Touch Cover fedőlap egy  alig 3 mm-es érintőfelületes billentyűzettel érkezik majd, a Type Cover valamivel vastagabb lesz, de valódi bilentyűzet élményt ígér, tehát azok számára is kínál majd megoldást a Microsoft, akik a "tapogatást" nem tudják megszokni. A Type Cover több színben is elérhető lesz, aki tehát nem írtózik a pink/magenta gombtól, annak csodaszép MS Tabletje is lehet. :). Mindkettő fedőlap kikapcsolja a készüléket, ha felhajtjuk, mint pl. az Apple iPAD smart cover.
  • A billentyűzet mellett az erősebb verzióhoz PEN-stylus-ceruza is elérhető lesz.
  • Különböző méretű akkumulátorral rendelkeznek majd a modellek, az erősebb ennek köszönhetően vastagabb is, a pontos üzemidőket nem közölték egyelőre, ám vélhető, hogy a Windows 8 Pro-hoz méretezett akkumulátorral nem kínál majd lényegesen
  • A Microsoftnak hosszú éveken keresztül (és most is) komoly bevételei származtak az Office alkalmazásoktól, ez minimum az egyik Talet esetében alapértékké válik, az RT verzió bizonyosan natív Office állomány-kezeléssel érkezik majd.
  • Háttértárak és bővíthetőség tekintetében az RT 32/64 GB SSD-vel, a Pro változat 64/128 verziókkal is elérhető lesz, az RT változat "csak" micro SDHC memóriakártyával bővíthető, de az erősebb már micro SDXC támogatással rendelkezik majd.

Surface, 10,6", Windows RT Surface, 10,6", Win 8
Nvidia (Tegra 3?)
Windows RT
ClearType HD kijelző, 16:9 (1366x768?)
microSDHC, USB 2.0, 2x2 MIMO (WiFi/ HSPA)
32 vagy 64 GB SSD
Magnézium-ötvözet ház és állvány
676 gramm, 9,3 mm vastag, 31,5 Wh akkumulátor
Office Home,
Touch Cover és Type Cover is illeszthető hozzá 
Intel X86 (Core i5,)
Windows 8 Pro
ClearType Full HD kijelző, 16:9 (1920x1080?)
microSDXC, USB 3.0, 2x2 MIMO (WiFi/ HSPA), DisplayPort
64 vagy 128 GB SSD
Magnézium-ötvözet ház és állvány
903 gramm, 13,5 mm vastag, 42 Wh akkumulátor
-
Touch Cover és Type Cover is illeszthető hozzá , Pen-Stylussal is vezérelhető

Vélemény: A Surface bejelentése egy központi kérdést feszeget. Egyáltalán miért száll be a Microsoft a Tablet üzletbe? Úgy gondolom, hogy a PC-utáni korból gyakorlatilag egyenesen következik, hogy a legnagyobb fejlesztőknek gyakorlatilag teljes ökoszisztémát (hw-sw) át kell látniuk. A modellt eddig csak az Apple fejlesztette olyan tökélyre, hogy degeszre keresi vele magát, ám nem kizárt, hogy a MS ezt is utána tudja majd csinálni. Az első kísérlet talán nem jött be. A Microsoft  Windows Telefon vonalán jól látható, hogy iszonyatos erőfeszítések mellett sem jönnek az eredmények elég gyorsan, pedig a legnagyobb szereplővel bútorozott össze. Így tehát nem meglepő az ötlet, hogy az integrációt még tovább is lehet vinni, egészen az OEM-gyártóig, hátha gyorsabb és/vagy eredményesebb.

Az Apple ma felfoghatatlan mennyiségű tőkét és piaci értéket jelent, a Google már régen birtokolja a netes erőforásokat, és a partnerei komoly növekedést produkáltak, így gyakorlatilag logikus, hogy a harmadik nagyágyú sem ücsöröghet a klasszikus modelleken. A mobil világban a Microsoft nagyon nem áll jól okostelefon-fronton, mindent meg kell tegyen azért, hogy Post PC éra egy másik területén, a Tablet-piacon minél jobban szerepeljen. Talán már a partnereken keresztüli terített szoftvereladás modellje is elavult, de ha nem is az, akkor is mindenképpen gyorsabb úgy beágyazott hardverfejlesztéssel foglalkozni, hogy a gyártás szabályozása is saját kézben lehet. Azt pedig majd az idő eldönti, hogy a Microsoft partnerkapcsolatai erősödnek vagy gyengülnek-e a saját hardver által. 


Egyelőre ugyanis az életben maradás is fő célnak tűnhet. Hatalmas tőkék és hatalmas csoportok számolták fel a PC-s korszak kellemes monopol-helyzeteit, meglepő módon ezen a fronton is jó 2 év lemaradással érkezik a Surface és az egyéb gyártói megoldások (Acer/Asus W8-as Tabletek). Őszintén szólva pedig valóban nem hozott sok újat vagy nagyon átütő bejelentéseket a Surface. Sok-sok régi elemet (bill, stylus, mobil, könnyű, erős) ügyesen összerakott, így lehet, hogy ez is elég lehet, de ez megint csak 4-5 hónap múlva derül majd ki, és ezen a piacon ez bizony kimondottan soknak számít.


Forráswww.intomobile.comwww.microsoft.comasia.cnet.comwmpoweruser.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése