2012. június 28., csütörtök

Vélemény: Google Nexus 7 Jelly Bean-nel

A tavalyi évhez hasonlóan idén is jó időre elegendő muníciót adott a Google az új Androidos bejelentésekkel. A hosszú ideje pletykált 'zselézsbab', azaz a tojásdad alakú cukorkáról, a Jelly Bean -ről elnevezett Android 4.1 operációs rendszer bejelentése együtt érkezett az új referenciahardverrel, az Asus által épített Nexus 7-el, melynek forgalmazása Amerikában és UK-ben kezdődik majd. A készülékből minimum 3 milliós darabszámot szeretne eladni a Google, a Play áruházban már előrendelhető (bizonyos országokban, itthon nem). Az új Tablet egyértelműen az Android Tablet-ként történő 'megszerettetését' célozza, a Google azon igyekezetét fejezi ki, hogy végre a Tablet piacon is dominánssá váljon a mobil operációs rendszer (ugyanúgy, ahogy az okostelefonpiacon ez már sikerült).

Mit érdemes tudni az új Nexus 7 Tabletről?
A Jelly Bean főbb újdonságait mindenképpen:
 • Google Now - A Home gomb megnyomásával pillanatok alatt lokációfüggő adatok tömege jelenik meg beállítasaink szerint, Időjárás, helyfüggő információk, forgalmi jeentések, sportesemények, számos hasznos, vagy haszonatalan információ. http://youtu.be/pPqliPzHYyc
 • Google Search - Voice Search - Angolul jól beszélők már az induláskor remekül hazsnálhatják a keresés funkció megújított lehetőségeit. Élőszavas kereséssel, könnyedén kereshető bármi.
 • Az offline diktálás lehetősége is megjelenik majd, ez sem lesz egyelőre használható magyar nyelven.  
 • Átméretezhető Widgetek - A különböző képernyők még egyszerűbben átrendezhetők, a widgetek könnyedén átméretezhetők. 
 • Gyorsabb, szebb - A görgetés, az animációk, az egész operációs rendszer sebessége még tovább javult az elődökhöz képest (Project Butter). Az áttűnések is finomodtak. Alapvetően az operációs rendszer időzítése, és az energiahasználat is javult a 4.1 által. http://youtu.be/V5E5revikUU
 • Értesítések - továbbfejlesztett értesítések, nagyobb szövegek, képek is helyet kaphatnak a lehúzható értesítősávban
Műszaki paramétereit tekintve a Nexus 7 kiváló azok számára, akik igazi, jól hordozható mobil eszközt keresnek. A kompromisszumoktól mentes 1280x800-as 7 hüvelykes kijelző gyakorlatilag bármely célra kiváló, mégis mindenhova könnyedén elvihető készülékké teszi a Nexus 7-t. A kiváló kijelzőhöz megfelelő erő is jár, négymagos processzorral rendelkező, elegáns soft-touch burkolattal rendelkező Tabletet épített az Asus. Könnyű, kiváló üzemidőt kínáló Tablet. http://youtu.be/YMQdfGFK5XQ

Lényegében minden, amit a Google eddig letett az asztalra (Chrome, Google+, Youtube, Google Play,  Gmail, Drive, Könyvek, Multimédia, Navigáció) egyetlen kész, egyszerű, kisméretű, kiváló készülékbe sűrítve megvásárolható.

Vélemény, Előnyök, Hátrányok:

 • Hátsó kamera nincs. Aki eddig sem használta, az most nem fizet érte feleslegesen. Alapvetően ez A Tablet egyfajta személyi készülék, olvasásra, netezésre, játékokhoz. Fényképezni ott a másik remek Google termék, a Nexus okostelefon, illetve egyéb Androidos masina, amiben egyre erősebb kamerákat vehetünk meg.
 • Memóriabővítés nincs. 8/16 GB-s verzióban lesz elérhető a készülék. Alapvetően ott a WiFi és a Google Drive. Talán szándékos ez a Google koncepció, hogy nincs microSDHC vagy SDXC bővítési lehetőség, a Nexus telefon sem bővíthető. Tervezni, megvalósítani és supportálni is egyszerűbb így, referenciahardverként pedig nem áll feltétlenül a műszaki erősorrend élére ezzel a funkcióval. Mivel amerikában a 8GB-s verzió olcsón indul (199 USD), a "valamit valamiért"-elv jól érvényesül. Olcsó 7 hüvelykes böngésző/olvasónak tökéletes, persze korlátokkal. És miért a 8/16 GB korlát? Ne feledjük, hogy a Google Drive havidíjas csomagokat is kínál. 20-30-100 GB-s előfizetésekkel remekül használható a készülék pl. az otthoni WiFi-n keresztül.
 • iPAD gyilkosozás? Ezúttal is elmarad az igazán ütős új funkció, amit a geekek és egyéb szakbarbárok folyamatosan hiányolnak minden új készülékből az elmúlt közel egy évből. Bár ha alaposabban magunkba nézünk, nem is lehet manapság túl egyszerűen olyan érdekességet megvillantani, ami pl. az iPAD fölé emeli a készüléket. Bölcsen tehát alulról, kicsit más piacra támad a Google. Ez a készülék inkább az eBook/Magazin/Szórakozás/Net körben mozog, amolyan "tartalom-fogyasztóknak" épített készülék, és talán a padlóra vitt áraknak köszönhetően elszívja majd a levegőt a "FOB-Shenzen"-ből érkező gagyisták elől.
A készülék főbb műszaki jellemzői:
 • Android 4.1 Jelly Bean
 • Quad-Core Tegra 3 processzor
 • 7'' 1280 x 800 HD kijelző, Gorilla Glass
 • 1GB RAM, 8/16 GB háttértár, Nem bővíthető
 • WiFi, BT, AGPS, NFC (ANdroid BEam)
 • 3,5 mm jack, microUSB
 • 1,2 Mpix első kamera
 • Szenzorok: gyorsulás, magnetometer, Gyro
 • 198,5 x 120 x 10,45 mm, 340 gramm
 • 4325 mAh akkumulátor
Forrástheverge.comgoogle.com/nexus/#/7/specsdeveloper.android.comNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése