2012. augusztus 26., vasárnap

Apple vs Samsung: 1 Mrd-s ítélet első fokon

Forrás: Banksy

A Samsung - Apple csatározások kezdetén megfogadtam, hogy a szabadalmi pereskedésekkel nem foglalkozunk mélyebben, egyrészt mert nem is érthető meg egészében, másrészt pedig meggyőződésem, hogy a jelenleg két legnagyobb versenyző közti vita bizony nem csak alapvetően arról szól, hogy ki lopott kitől, hanem arról is, hogy a jog komoly versenyszabályozó eszköz lehet olyan konglomerátumok kezében, akiknek kellő pénze is van erre. Aki az utolsó gondolatig képes levédeni ötleteiket, szellemi vagy műszaki alkotásait, annak jó esélye van, volt és lesz, hogy a bevételeit a jog is támogassa. Az Apple bizony alaposan beletanult ebbe, hiszen nem egy precedens kényszerítette erre. Mivel a csaták kimenetele olyan profit-tömegekről is szól, melyet magyar aggyal fel sem tudunk fogni, nem egyszerű innen azt sem megítélni, egy-egy bírói döntés valóságosan milyen fokú szabadalmi bitorlást jelent.

A friss ítélet szerint egyébként a kaliforniai bíróság hitelt adott az Apple keresetének és első fokon kb. 1 milliárd USD kártérítés megfizetésére kötelezte a Samsungot. A per állásáról véleményem szerint remek összefoglalót készített a HVG Tech rovata, érdemes a forrást átolvasni.

Vélemény: Ne értse úgy senki, hogy az Apple vs. Samsung csatában az általam amúgy preferáltabb Androidos fejlesztőnek adnék inkább  igazat. Aki a Walter Isaacson által jegyzett Steve Jobs életrajzot akár csak átfutotta, annak majdnem nyilvánvaló, hogy ha a világ IT-piacát ugyan nem is teljes egészében Cupertino-ból irányítják, de igen jó közelítéssel ebből a hatvanezres kisvárosból álmodják jó részét, évtizedek óta. Aki pedig figyeli, hogy kik álmodtak pl. Steve Jobs-szal együtt a különböző időszakokban, az pontosan tudja, hogy bizony ezen mérnökök vagy üzletemberek életük különböző szakaszaiban a Palm, a HP, a Microsoft, vagy éppen a Google és még ezernyi, az iparág fejlődését alapvetően meghatározó vállalkozásnál kötöttek ki és dolgoztak tovább. Ezernyi igazság van tehát abban, hogy az Apple majd minden mögött ott áll, de az is nehezen vitatható, hogy a Samsung hosszú évek óta vezető pl. a mobilkommunikációban is. Így oda eljutni, ahol most tart, sem lehet puszta tolvajlással.

Forráshttp://hvg.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése