2012. október 2., kedd

Dr. Android med. univ. HD720 - melyik implantátumot válasszam?


HD720-as Androidos okostelefont manapság már annyira egyszerű választani, mint mellimplantátumot találni bármely aktuális celeblánynak. Fontos, hogy önmagadat adhasd, tessen és legyen megfelelő méretű! Persze több szempontból pedig legalább annyira bonyolult is. Nézzünk néhány aktuális trendet:

  • Minden épkézláb gyártó gyárt már HD720 kijelzős (min 1280x720) okostelefont. Majd mindegyik tökugyanazt is tudja.
  • Az ár/teljesítmény értékek alapján sem egyszerű már pontos sorrendet építeni, akkora a kínálat. Valósan "kinek a pap, kinek a papné"- helyzetek alakulhatnak ki, azaz több igazság is létezhet. Mindenkinek akadhatnak olyan fontosabb szempontok, melyek mindent felülírnak. Van aki a legjobb árra gerjed, van, aki a gigaképernyőbe szerelmes.
  • A gyorsan változó helyzetben az e heti véleményem szerint a klasszikus márkapreferencia már a múlté :). Persze nyilván akadhat, akinek még fontos, hogy egy esetleg az általános  megítélésben lejjebb álló brand éppen hogyan áll az adott piachoz, de a mai magyar valóság az, hogy a kimagasló supportba vetett hitemet épp a napokban rombolta le a HTC, a többi meg még nem erősítette meg. Értelme tehát van ugyan elemezgetni, kinek jobb pl. a szervize, vagy mennyivel nagyobb kockázat egy Panasonic vagy Acer, mint a Samsung/Sony/Motorola, de számomra már nem szempont ez. Megveszem amit jónak gondolok, túl nagyot amúgy nem hibázhatok. Aztán betárazok 20 EUR-t egy esetleges külföldi garanciális javításra, és ha baj van, jöjjön a futár, vigye el, ne is lássak hazai szervizest, egy percet sem akarok utazgatni és 'márkaszervizesekkel egyeztetni'. Lesz inkább kéznél másik telefon, megoldom ahogy tudom.
  • A HSPA, WiFi, AGPS/Glonass, microUSB, 3,5 mm jack, de újabban a DLNA, NFC, MHL varázsszavak is mind-mind etalonná értek, ahogy az első/hátsó kamera mérete/felbontása videózási képessége is olyan amire nem vesztegetjük az időt. Meg kell persze nézni, de többségében van, jól használható, adottság. A kamera amúgy engem sosem érdekelt különösebben, manapság viszont ez is gyakorlatilag majd mindenhol elsőrangú, BSI szenzoros, sorozatképeket készít, HDR-fotóz. Szóval kúl.
Fentiek miatt egy sajátságos értékelési szempontot vezettem be, fájhat-e a mobil? Azaz pl. autóba ülve és nadrágzsebben hordva melyik jelenti a legkisebb kockázatot, ha ágyékon nyom? A fenti  táblázat e sajátságos szempont szerint rendezett erősorrend, ahol a kisebb jobb. Azt méri melyik HD720-as lehet talán a legkényelmesebb, leginkább viselhető kiegészítő egy nadrágzsebbe süllyesztve. Természetesen a műszaki paramétereknek csak egy része került kiemelésre, hogy azért mégis valami minimális támpont maradjon azoknak is, akik még kergetik a "legjobb" telefon illúzióját.

Mit miért? Néhány kiemelést azért tartalmaz a táblázat. Ezeket meg is magyarázom.

Huawei Ascend D Quad - Kétségtelenül nem túl ismert, sőt már az MWC2012-n bejelentett HD720-as. A gyártói ígéret szerint viszont a világ leggyorsabb telefonja lesz, kimagaslóan jó üzemidővel. Láthatóan pedig "gatyakomform" méretekkel rendelkezik majd, ha végre egyszer kapható is lesz. Kiemelendő, hogy a Huawei saját processzort is ígért, ez még izgalmasabbá teszi. Persze egyúttal veszélyes is lehet, ha az a processzor semmivel nem lesz elég kompatibilis. De kísérletezőknek erősen ajánlott lehet.

LG Optimus G - A mérettáblázaton a viselhető kategóriában ácsorog, kimagasló a 2 GB RAM, a méreteihez képest nagy HD720 kijelző. Az LG "második" koreai gyártóként nagyon ki akar törni, ez árazásában, supportjában (új magyar ügyfélszolg.) is látható, így talán nyugodtan adható neki is esély.

Acer Cloudmobile - Az Acer képes brutális áron dömpingelni azt, amiből mások alig valamivel többet kínálnak, de 20-30%-kal drágábban. A Cloudmobie árazása is pontosan ezt az elvet követi, zavarba ejt. Nettó 300 EUR alatti induló árral érkezik, ami a legtöbb HD720 kijelzős okostelefont minimum 70-80 EUR-ral múlja alul. Ráadásul a Cloudmobile design-díjat is nyert. Jó ettől, még lehet ronda, de szerintem már mégsem annyira karakteresen az, mint volt pl. 2 éve az ACER.

Panasonic Eluga Power és Sony Acro S - Kiemelendőnek az IP57-es kialakításuk miatt látom. Végre valami érdekes is történik, pl. kényelmesebbe és biztonságosabb egy IP57-es készülékkel strandra uszodába, vagy éppen kádba menni hírolvasóval :D


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése