2012. november 4., vasárnap

Megduplázódhat az okostelefonok akku-élettartama?

Érdemes lehet már akár jövő februárban az MWC2013 akkumulátorokra vonatkozó bejelentéseire koncentrálni. Az sem kizárt, hogy olyan technológiai áttörés érkezik, mely mobil-eszközeinket valóban új szintre emeli, minimum megduplázza az egy feltöltéssel elérhető üzemidőt.


Egy 6 millió USD-ből frissen alapított vállalkozás (Eta Devices) oldalait és bejelentéseit kell monitorozni a jövőben, ha pontosabban szeretnénk megtudni az áttörés lényegéről. A laborkörülmények között már működő technológia pl. az okostelefonokban alkalmazott erősítők hatékonyságán is lényegesen javítana. Lehetővé tenné, hogy több különböző alkatrész helyett mindössze egy lássa el pl. az antennák táplálását. Az alapvető problémát mindenki ismeri. Ha egész nap megy pl. a BT antenna, ha nem korlátozzuk le pl. a HSPA-elérést, vagy éjjel-nappal megy a Wi-Fi, bizony gyorsan merülnek az eszközeink, nem kicsit melegszik is a készülék (mert pl. az áram egy része hővé alakul a helyett, hogy...). A probléma  néhány apró, de annál nagyobb energiaveszteséget termelő alkatrésznek köszönhető. Hosszú ideje ismert is a probléma, de éppen ennyi ideje nincs generális változás sem. Az erősítők 'standby-éles' állapotváltásainál is óriási a veszteség, de amikor a fő fogyasztók nincsenek bekapcsolva, akkor is magas a készenléti szint.

Az ígéret szerint a világ hamarosan sorozatgyártásra kész állapotban is megismerheti azt az új technológiát, mely áttörést hozhat. Az ETA jelenlegi vezetője korábban már értékesített egy vállalkozást az Apple-nek, az alapító MIT mérnökök mellett pedig jelentős kockázatitőke befektetéssel indult a vállalkozás. Hogy valóban akkora-e az áttörés, mint ahogy ígérik azt nyilvánvalóan mindenki saját készülékének ismeretében is megítélheti, hiszen minimum az üzemidő duplázását ígérik. Egyik oldalról kisebb akkumulátorral vékonyabb készülék is építhető, ám egy normál okostelefon egy 1800-2000 mAh-s akkuval akár két napot is képes lenne működni egy feltöltéssel, normál használat mellett. És persze gondoljunk abba is bele, hogy egy ilyen technológia birtoklása hogyan befolyásolhatja a mobilpiaci versenyt. Ha tehát igaz a hír, akkor akár már a 2013 végén beszerzendő új mobilunk kiválasztásánál alapvető szempont lehet a többiekhez képest lényegesen jobb üzemidő.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése