2013. január 12., szombat

CES 2013 - Összegzés

Készülékekért kattintson

A 2013-as CES szokás szerint számos érdekességet hozott, érdemes az idei trendeket összegezni, mielőtt az új modellekre alaposabban bemutatnánk:

  • A PC utáni korszak továbbra is a Microsoft-tal indul, PC helyett moduláris eszközök érkeznek, notebook helyett a Tablet az, amin a legfontosabb műveleteket elvégezhetjük. Tartalmak elérése, web-elérés, zene, multimédia mind-mind kényelmesebb is ezen eszközökről. A Microsoft bejelentése szerint 3 hónap alatt 60 millió WIndows 8-t értékesített, a CES-en is sok-sok készüléken futott már az új Windows. Az érintőképernyő majd mindegyiknél alap.
  • Persze a legtöbb nagy gyártó igyekszik e készülékeinket összekötni, hatalmas 4K-s kijelzők mutatják a szórakoztató-elektronika jövőjét. Aki eddig HD1080-ra gyűjtött, az számíthat arra, hogy ez olcsóbb lesz, de egyúttal van nagyobb felbontás. Sőt, már ívelt képernyők elé is leülhetünk 1-2 éven belül, a Samsung és az LG már prototípusokat is mutatott.
  • Okostelefon fronton a 'Phablet'-kategória ma minimum 5 hüvelykes HD1080-as kijelzőt, 2 GB RAM-t, négymagos processzort jelent. Gyors, univerzális, de kisebb tenyerűeknek nem feltétlenül kényelmes mobilokat hoz az idei év. Okostelefon-fronton a Huawei, a ZTE és a Sony mutatott be érdekes modelleket. Tablet fronton óriási a kínálat, úgy tűnik a Microsoft igazi terepe ez a terület lesz, a klasszikus gyártók, mint a Lenovo, az Acer vagy az Asus mellett a Panasonic is megjelent ütésálló, ipari készülékekkel. Természetesen az Android a Tableteken is hódít, láthatóan a gyártók nem kötelezik el magukat, az ARM alapú tabletek jól kezelhetők, hosszú üzemidőt kínálnak a Windows 8-as Core i5/i7 eszközök üzemideje ugyan nem ennyire fényes, de gyakorlatilag PC-t leváltani képes erőgépek is akadnak már köztük. Nem beszélve olyan érdekességekről, mint a 20-25 hüvelyk feletti all-in-one készülékek, melyek asztali, többfelhasználós tablet/munkaasztal céllal épülnek.
  • Technológiai bejelentések is érkeztek, a Samsung 8 magos mobilprocesszora,a  Corning Gorila Glass 3, és a Qualcomm újdonságai kiemelendők.
  • A nagyobb gyártók kezdik hanyagolni a kiállításokat. A Samsung, az Apple, a Nokia vagy éppen a Microsoft és a Google sem jelent meg különösebb erőkkel, nagy bejelentéseket már senki nem időzített erre a pár napra, trendszerű, hogy amikor 'kész' vannak, akkor jönnek az újdonságokkal.
A következő nagy rendezvény az MWC, február 25-28

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése