2013. január 25., péntek

Piacvezetők rangsora: Samsung, Apple, Huawei, Sony, ZTE


Nem került a TOP5-be az LG, a HTC vagy az éveken át vezető RIM és Nokia sem, ha a tavalyi év utolsó negyedévének eladási adatait elemezzük. A Huawei jól beelőzte a ZTE-t, a két kínai okostelefongyártó már 20 milliós darabszámot mutatott fel, miközben zömmel még mindig "csak" a belpiacra termelnek. Mi lesz, ha az EU/US és az ún. "emerging" piacok (India, Dél-Amerika) is jobban beindulnak pl. a Huawei érdekességeire (nagy akku, saját processzor, erős műszaki paraméter, kedvező ár/érték)


Néhány fontosabb adatot érdemes kiemelni:

  • HUAWEI - hatalmas növekedés látható a gyártó okostelefon-eladásaiban, ezzel egyetlen év alatt a  harmadik legnagyobb gyártóvá emelkedett.
  • Az Apple és a Samsung már a piac több, mint 50%-t dominálja, a 2012 utolsó három hónapjában 112,5 millió okostelefont értékesített a két vezető együtt, az összes többi gyártó alig valamivel többet teljesített.
  • A két vezető közül láthatóan a Samsung tudott igazán nagyot dobbantani, a piaci átlag feletti növekedést felmutatni. Egy éve közel egyenlő számokról indult a Samsung és az Apple (~37M készülék), de abban a dimenzióban, ahol ők versenyeznek, bizony nagyon komoly tétel az a 16 milliós különbség, amit az új adatsorok mutatnak. 33%-kal több telefont értékesített a Samsung, mint az Apple, miközben a harmadik legnagyobb eladó összesen 11 milliót! Nem véletlen, hogy a még mindig kimagasló, mondhatni orbitális profitszint ellenére is fanyalognak a piaci elemzők és ma az Apple részvényeket a kb. csak az egy évvel ezelőtti szinten árazzák. Miközben a Samsung piaci kapitalizációja folyamatosan növekszik.
  • Úgy tűnik, hogy a Sony anno jól döntött, az átmenet ellenére is ügyesen menedzselte a termékeit, hiszen a Sony-Ericsson megszűnését követően már közel 10 millió készüléket értékesített a gyártó. 
  • A "futtottak még" kategória elnevezés ugyan nem feltétlenül illő, hiszen benne olyan neveket láthatunk, mint a RIM, a Nokia, a HTC, az Acer vagy éppen az LG, de ki kell emelni, hogy alig tudták növelni az eladásaikat, miközben a tavalyi év hasonló időszakához képest még mindig 36,4%-kal nőtt a globális okostelefon-értékesítés. Láthatóan a Nokia a RIM és a HTC is az "utolsó dobásait" kell jól kihaaználja, az LG talán valamivel erősebb, hiszen az elmúlt negyedév NEXUS telefonja sokat dobott neki, pletykák szerint a szállítási nehézségek ellenére is fennmarad az LG-Google együttműködés még legalább egy Tablet erejéig.
Forráswww.idc.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése