2013. március 15., péntek

Ár, vásárlás: Samsung Galaxy SIV - samsung.com/global/microsite/galaxys4

-vélemény be-
Egyre nagyobb, egyre többet mutat, egyre erősebb, uniszex, mindenki tapogatja majd, mégsem Alkotmány. Na, mi az?  Tegnap egy giccses musical keretében került a világ szeme elé a Samsung Galaxy S IV, a Samsung újabb világtelefonja. 155 országban, 327 mobilszolgáltatói hálózatban lesz elérhető. Értelmezhetetlen is lenne, ha nem adnának el vagy 40 milliót igen gyorsan. A Samsung bemutató oldala nem is nagyon ragozza a műszaki részleteket, egyből az agymosásra tér alaposan, tudatosan és professzionálisan tervezett "lényeg" bemutatásával kezdi. Egyszerűen és szimplán családi köteléket kínál az új okostelefonnal. Gazdagabb, boldogabb, vidámabb életet, társat, nagy tévék távirányítását, alacsony koleszterinszintet. Tiszta Trainspotting. Azaz tulajdonképpen alig valamivel kevesebbet ígér a Samsung, mint más híres táltosok széles e hazában. És ha a helyi hülyékhez mérjük, akkor pedig nem is biztos, hogy sokkal drágább az a koreai máz, mint a magyar. De ha mindent nem is tudunk, egyet biztos, okosmobilra még van kereslet.

Persze nincs könnyű dolga a gyártónak, aki egy amúgy is mindent túlteljesítő Android okostelefon újabb, immár negyedik generációját viszi színre úgy, hogy nem promózza túl a Google-t. Akinek ideje engedi, figyelje meg, hogy az új modellt úgy mutatták be, hogy az internet ura, teljesítménye és az alapok alig hangoznak el a közel 50 perces bemutatóban.

No persze nem egészen kettő év leforgása alatt a Samsung lett az egyedüli gyártó, aki Az Apple-lel összemérhető, sőt azt meghaladó eladásokat regisztrált és már esetenként az ezen megtermelt profit is közel fele az etalonnak. Komoly felelősséget is jelent ezért a világraszóló főműsoridős amerikai helyszínválasztás. Ugyanis, ha a bemutatót követően a CNN mindössze azt hozza főhírként, hogy spiccesen majdnem leestél egy beszélő tepsivel a színpadról, attól sajnos továbbra sem fogja karakteresen jobbnak senki az új mobilt, mint pl. az iPhone ötöt. 

Márpedig ma az egyetlen reális célja az lehet a Samsungnak, hogy tartósan biztosítsa vezető helyét a világban (our goal is world domination). Sajnos ehhez indulásként egy 50 perces musicalt szerkesztett, túljátszott helyzetek sokaságával, ahol a Galaxy S IV valóban nélkülözhetetlennek tűnik. De nem mindegy, hogy tényleg nélkülözhetetlen-e, vagy csak a színre vitt -és majdnem mind fejhangon éneklő- fikciós felhasználók eljátszott szellemi szintje az, amitől tényleg jobb lenne pusztán az S IV-gyel beszélni. Egyedül talán a szteppelő gyerek érdemel ovációt, bár a ragasztott művigyor azért rémisztő volt ott is. A negyvenedik percben pedig már egészen hálás voltam, hogy mindjárt vége.

De ma úgy tűnik bejött. Már nem csak a szaklapokban, hanem bizony ha megnézzük, a napi hazai sajtóban is főoldalas a friss Samsung bejelentés. Hovatovább az egyetlen olvasható. Március 15-én címlapon van a szalonka-gate főszereplője, ahogy Kézdivásáhelyen lovagol. A rendőrök örök gyöngye is hozza a sémát, zsigerből lehülyéz mindenkit, aki tavasszal felelőtlenül kikocsizik wellneszbe 3 napra és elfelejt betenni az 'ótóba  pokrócot, termoszt vagy kishasast és tartalék benzint, nochdazu a májkrémet is a CBA-ban hagyja. Aztán meg kitüntettek valakit, aki szerint a marslakók a mi ősi rovásírásunkkal  már rég megüzenték a világnak, hogy a tollas kígyó Ősbudán ásta el nemzetközi pénzhatalmi rendszerek elleni áfiumot. Innen nézve igazán nem is fáj már A HÍR, hogy májusban jön a Samsung szupermobilja, nem is olyan biztos, hogy pont a Samsungról kell majd több hagymázat lemosni. Jól van az úgy. De ennyi bevezető sok is, térjünk a lényegre.
-vélemény ki-

Videózzon:

A készülék a régen pletykált új Exynos Octa 2x4 magos processzorra épül, 5 hüvelykes (4,99) HD1080 képernyőt kapott, Gorilla Glass 3 bevonattal, a polikarbonát kialakítás nem változott, a készülék 7,9 mm vékony. Cserélhető az akkumulátor, univerzális eszköz, számos antennát kapott, 3G,4G,LTE telefonálásra és adatelérésre, de WiFi, BT, MHL, IR LED kapcsolatra is alkalmas, ez utóbbival tehát TV távirányítóként is alkalmazhatjuk. 13 Mpix hátsó kamerát és 2 MPix első kamerát használhatunk, e kettő egyidejűleg is képes működni, a képeket és videókat egybe is tudja komponálni. Remekül bővíthető, akár 64 GB-ig támogatja a microSD foglalatba illeszthető memóriakártyákat.

Számos érdekes új, nevesített technológiát mutatott be a gyártó:
 • A kamera számos érdekességet kínál: Dual Camera: A beépített 2 kamera egyidejűleg képes működni. Egy képre komponálhatja felvételeit, számos effekt is segít ebben. Sound&Shot: Az állóképekhez akár hangfájlok is rögzíthetők; Drama Shot: Akár 100 mozdulat is rögzíthető 4 másodperc alatt, egyetlen képre is helyezhető mindez; Eraser: Akár a felvétel hátterébe kerül tárgyakat, bemozdulásokat is könnyedén eltüntetheti. 
 • Story Album: A kamerával készített képek, geopozíciók offline, külön rendelhető albumként is elérhetők (a Blurb.com támogatásával)
 • Samsung Optical Reader: Karakterfelismerésben is előrébb lépett a gyártó, névjegykártyák, vagy szöveges adatok beolvasása sem kizárt már a kiváló kamerának köszönhetően. Egy-egy beolvasott szóra akár fordításokat is azonnal elérhet az interneten.
 • Watch On: Infra távirányító TV, Set-Top-Box és egyéb készülékei számára, de adott országokban EPG műsorfüzettel is összeköthető, így sosem marad le a megjelölt műsorról, telefonjával a TV-t is kontrollálhatja.
 • Adapt Display és Adapt Sound: A készülék szenzorai és mikrofonja segítségével a környezeti hatásokhoz alkalmazkodik, így automatikusan kezeli  a hangerő és fényerő beállításokat is, képes akár a képernyő fényerejét is kontrollálni, így a beépített nem kicsi 2600 mAh-s akkumulátor élettartama még jobbá válhat.
 • Dual video call: Nem csak fényképezés, hanem videóbeszélgetés közben is kihasználható a két kamera, egyszerre mutatható így be a háttérben látott kép és a pl. beszélgetőtárs arca. A ChatOn alkalmazásban használható ez a funkció, itt akár a képernyők megosztása is egyszerűen megoldott, pl. egy Google térképszelvényt könnyedén átküldhet a Samsung kommunikációs felületén.
 • S Translator: Tolmácsol a készülék. Akár szövegből a hangzó szöveget, de diktálással is fordíthat a 9 legnagyobb világnyelv között. Több alkalmazásba is integrációra került ez a funkció.
 • A készülék természetesen kompatibilis a Samsung Homesync tárolójával (külön vásárolható), könnyedén elérheti, tárolhatja friss felvételeit, kedvenc zenéit, adatait ezen a tárolón.
 • Air Gestures, Air View - A készülék a kijelző érintése nélkül is kezelhető. Infra hőérzékelőkkel is rendelkezik, így a képernyő érintése nélkül is lapozhatók tartalmak, képernyők. De érintés nélkül is kiválaszthatók pl. ismerőseink
 • S Health: A készülék több Samsung kiegészítőt is kezel, melyek lehetővé teszik, hogy Ön mindig fitt, mindig egészséges maradhasson. Számos adatot képes rögzíteni, megosztani, elemezni az S Health 2.0 alkalmazás. Az S Band (külön vásárolható) karpánt segítségével alvása hatékonyságát, fittségét is mérheti, szívritmus mérőt is vásárolhat, így sportolását is nyomon követheti, akár diétáját is nyomon követheti ha a Samsung mérleget is vesz, mely Bluetooth-on kapcsolódhat telefonjához.
 • Group Play: Érdekes funkció, hogy több Galaxy SIV az egyik hangszórójaként is használható egyszerre. Egy elindítja kedvenc zenéje lejátszását, a többiek hangszóróján is szólhat ugyanaz a zene. Akár hálózatos játékokat is kezel ezen a módon, remek szórakozás pl. autóversenyezni.
 • Smart Scroll/Pause: Videózás közben ha a tekintetünket levesszük a kijelzőről, a videó automatikusan megáll, ha ismét ránézünk, elindul a lejátszás. A Scroll funkció pl. böngészés közben segít. lapozza az oldalakat, ha a képernyő aljára ér a tekintete.
Alaposan összeszedte tehát a Samsung mindazt a sok-sok technológiát és alkalmazási területet, melyen valóban egyedülálló teljesítményt jelenthet a Galaxy S IV. Természetesen mindezt a világ legnépszerűbb mobil operációs rendszere szolgálja ki, sokezernyi alkalmazás könnyedén elérhető a Google Play -en, kiváló, sokoldalú, valóban univerzális a hardver is, az ember érzése valóban az, hogy 2013-ra ugyan minden komolyabb gyártó képes kiváló készüléket gyártani, de a vezető koreai kicsit megint valamivel több fűszert, valamivel több spirituszt is kevert hozzá.

Főbb műszaki jellemzői:
 • Android 4.2.2 (Jelly Bean)
 • 1.6 GHz Octa-Core Processzor, 2x4 magos processzor
 • 5 hüvelykes Full HD Super AMOLED (1920 x 1080) kijelző 441 ppi Gorilla Glass 3
 • 2 GB RAM, 16/32/64 GB háttértár (verziófüggő), Micro SD foglalat (max 64 GB-ig bővíthető)
 • Hálózatok: 2.5G (GSM/ GPRS/ EDGE): 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz; 3G (HSPA+ 42Mbps): 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz; 4G (LTE Cat 3 100/50Mbps) - piacfüggő
 • WiFi, GPS/Glonass, BT4 (apt-x), NFC, IR LED, Wi-Di, WiFi hotspot
 • 3,5 mm jack, micro USB MHL2.0
 • Szenzorok: RGB fény, Digitális iránytű, közelítés, gíro, barometer, hő/pára, infra-mozdulat
 • 136,6 x 69,8 x 7,9 x 130 gramm; 
 • 2600 mAh akkumulátor, cserélhető
Ár, vásárlás:
előrendelés miért jó?

Árbecslés - Ex has:   A HTC ONE induló ára 525 EUR. Amenyiben a HTC nem megy lejjebb ezzel az árral záros határidőn belül, azaz a Galaxy SIV megjelenéséig, akkor a Galaxy SIV-ért nem irreális 550 EUR körüli nettó induló árat kérni, ugyanis hazai szemme4l jobb a szerviz, bővíthetőbb a készülék, és legyünk őszinték, már nem a HTC-nél van a legjobb marketing, jellemzőlista, innováció. A Samsung hozta a klasszikusokat, nagy kamera, nagy kijelző, erős minden, megatonnányi eladást is fog produkálni és bizony a hazai szervize jobban működik. Még. Személy szerint azt várom, hogy az indulást követően a jelzett modellek árszintje leesik. A Samsung árszintjét nyilvánvalóan a mobil operátorok vásárlásai nyomják majd lefele, reálisan azt a nettó 500 EUR körül volna üdvös megvásárolni, ennek megfelelően a HTC minimum egy "huszassal" olcsóbb kéne legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése