2013. március 16., szombat

HTC a Galaxy S4-ről: Nincs formai innováció! Vitatjuk

Mike Woodward, a HTC Észak-Amerika elnöke egy friss interjúban örömmel nyugtázta, hogy a Galaxy S4 ugyanolyan, mint az előző mobil. Nincs formai innováció a Galaxy S4-ben, így a gyártó észak-amerikai vezetője bízik abban, hogy inkább a HTC ONE lesz az az okostelefon, melyet a vásárlók szeretnek majd, hiszen elegánsabb, no és az új Sense kezelőfelületben is jobban bízik. A nyilatkozat szépséghibája szerintem az, hogy nincs igaza, épp a régi-új Samsung külalakban látom a komolyabb innovációt.


Egyre gyakrabban érzem, erősen torzítja a valóságot a HTC. Kétségtelen ugyan, hogy a HTC ONE formailag tényleg talán elegánsabb, mint a Galaxy S IV, amit megszoktunk már, hiszen az S III és majd minden Galaxy ugyanolyan. Ám műszakilag a Galaxy S4 meg egészen egyszerűen több. Mert bővíthető, mert új processzort hozott, mert ugyanúgy visszahozta a TV-távirányítót, mert ezernyi új fogalmat vezetett be (adaptív képernyő, eye scroll, air view), melyekhez új szenzorokat is alkalmaz, mert nagyobb akku került bele.
FIGYELEM! ELAVULT TARTALOM! FORGALMAZNI négymagos processzorral is forgalmazák!

És akkor elemezzük kicsit azt a formai újítást is, és döntsük el, hogy igazából mit is tekinthetünk nagyobb előrelépésnek? A fémházat sok antennával vagy a csökkenő méretű, mégis nagyobb képernyős mobilt?

A HTC ONE elődjének a ONE X+ tekinthető, a Galaxy SIII pedig a világ eddigi legnagyobb volumenben értékesített Androidos okostelefonja, az S4 elődje. Vegyük észre, hogy a Samsung egy 5 hüvelykes HD1080 képernyőt épített közel ugyanakkora méretbe, miközben a HTC-féle HD720-HD1080 kijelző-ugrás nem járt méretcsökkenéssel. Innovációnak azt mondanám, ha spóroltak volna nem csak a szélességen, a hosszon is. A Samsung ezzel szemben úgy oldotta meg a méretben is növekvő képernyő elhelyezését, hogy még 500 mAh-rel több kapacitást is préselt bele az új  telefonba, ami vékonyabb lett, mint az elődje. Igazságtalanok azért ne legyünk, a HTC akku-kapacitása 200 mAh-val növekedett, vastagabb is, és 3 mm-rel hosszabb is az új telefon. Mégis úgy érzem, az 500 mAh jól jöhet a még a nagyobb képernyőfelbontáshoz.

Tepsi. Nyilvánvalóan mindenki tudja, hogy akár egyik, akár másik készüléket vásárolja, igen sok alkalmazásba tisztán 'kétkezes' telefont lesz, éppen ezért nagyon fontos, melyik illeszkedik mégis  kényelmesebben az ember tenyeréhez (pl. autóban, vagy gyorsan felkapva, stb.). Megítélésem szerint ezért nagyon fontos, hogy a nagyobb kijelzőt úgy kapja meg a Samsung vásárlója, hogy azért csak egy 12 köbcentivel kisebb tárgyat tart majd a kezében. Az eltérő anyaghasználatból adódik, hogy természetesen a nagyobb kijelzős, de kisebb Samsung egyben könnyebb is. Az is komoly innováció nyilván, hogy a HTC pedig sok-sok antenna kezelését oldotta meg állítólag jól, az unibody ugyan könnyedén nem bővíthető később akkuval, e tekintetben a Samsung jobb, bár kétségtelenül nem lehet annyira elegáns pl. a teljes hátlapi felület, ha le is kell tudni szedni.

Többször elmondtam már, hogy már 2012 is az az év volt, amikor akár 10-12 különböző versenyző is tökéletesen és maradéktalanul alkalmas, hogy a "legjobb okostelefon nekem" díjat vigye. Sőt, ma akár egy HD720-as igen kedvező áron elérhető modell sem jelent rossz vételt, tehát még több igazán jó modell elérhető. A fenti összehasonlítás alapvető célja mindössze az volt, hogy egyfajta cáfolatot adjon arra, amit a HTC  inkább csak marketing-érvként hoz fel. Az első tesztek egyben azt is meg fogják mutatni, az új kamera-technológia tényleg annyival érdekesebb/ütősebb-e a HTC-nél, mint a Samsung klasszikusa, ami bizony sok-sok érdekességet is kínál (Dual-Shot, Story, Eraser, Drama-shot) az üzemidő tekintetében, vagy az Exynos Octa valóban sokkal jobb-e, ha alapfeladatokra használja valaki a telefonját.


Forráswww.businessinsider.com


2 megjegyzés:

 1. Jesszusom. Ha a Samu fanok látták volna mostani önmagukat 2 éve, elszégyellnék magukat. Ugyan ezt művelték az iPhone fanatikusok is anno, de ahogy látom lassan kezet foghat a két tábor. Hangzatos nevek, brutál marketing gépezet, és egyre nagyobb birkanyáj. Gratulálok!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A vásárló fanatizálása egyrészt komoly marketing-eszköz tud lenni. Egy eladási szint felett automatikusan is jön ez a hatás. Ám ez a cikk nem erről szól. Ha a forrást is áttekinted, a HTC épp azzal védekezik, hogy nem rendelkezik olyan keretekkel, mint a Samsung... Arra akartam rávilágítani, hogy ez pont nem függ össze a kiemelt "design-innováció nincs"-tétellel.

   Nekem eben az esetben inkább sántít a HTC US president véleménye. Ez a cikk erről szólt. Az előző írásunk (S4 bemutató) szólt inkább arról, ahogy a Samsung gyakorlatilag félretette az alapokat, néhány szoftveres -és talán saját- újítást kiemelve igyekszik magát a többi Androidos elé helyezni. Egyrészt ehhez ugyan joga van, hiszen vezeti a területet, másrészt ezt úgy gondolta megvalósítani, hogy egy -az eddig megszokottaktól- igen eltérő agyonmarketingelt showt hozott és a marketing-üzeneteiben is ignorálja az alapokat, egyszerűen multifunkciós társsá akarja emelni az okostelefont.

   Nekem ugyan ez a samsung szemlélet sem tetszik, meg a prezentáció sem, de a műszaki paraméterlista ma mégis jobb, mint a máig bejelentett modellek sokaságában. Ez tény. Látjuk, hogy ma nem születnek óriási előrelépések, de bizony a sok nagyszerű technológiát egybegyúrni sem könnyű. Az meg, hogy vizuálisan kinek mi jön be inkább, más téma. Annyit mégis illik látni, hogy kisebb térfogatba nagyobb kijelzős modellt több akkuval nem egyszerű kihozni. És ez a fő gondom itt a HTC-vel, még ha nem is megy az üzlet elég jól, akkor sem illik hazudozni, lehúzni a piacvezetőt. Ha pedig az új Exynos processzor valóban hozza majd azt az ígért működést, aminek köszönhetően a mindennapi alapfeladatokkal valósan hosszabbodhat az üzemidő, akkor sok paraméterben is jobb az S4, mint a One.

   +1 szempont, amit itthon mindig mérni illik: A hazai szerviz minősége. Nos e téren is sokat rontott itthon a HTC.

   Törlés