2013. július 9., kedd

Huawei P6 - amikor valami nagyon jót bontasz ki

A HTC válságában az a jó, hogy az embernek van ideje megismerni más készülékeket is. Aztán rádöbbenni, hogy bizony a világ annyira gyorsan változik, hogy a kiválóan összerakott, kisebb tenyérbe is még kezelhető méretű ún. "komoly telefon"-t bizony már rég nem csak Tajvanon vagy Koreában gyártják. A koreai vonalat a sok műanyag miatt eleve sokan megmosolyogják.  Nekik volt a HTC, ám a hazai szerviz pokoljárása és a nemzetközi problémák mellett hiába kínál még mindig erős műszaki és nem megkerülhető esztétikai élményt a Peter Chou és fogyatkozó csapata, pragmatikusan már inkább a "nem ajánlott" kategóriát képviselik.  Maradnak tehát a feltörekvő és ma már bizony ugyanúgy élvonalba tartozó gyártók, mint a Huawei vagy a ZTE. A Huawei P6 pedig mától egy jó darabig az új telefonom. Mert gyors, mert még tetszik is, mert kezelhető, mert még robosztusnak is néz ki, és a nagyokhoz képest egészen tisztességes áron kínálja tökugyanazt, amire amúgy a nagyokat is hazsnálnám.

A csomagban:
 • Készülék - valóban pokolian vékony
 • SIM és SD kártya nyitó - 3,5 mm jack foglalatba helyezhető,
 • Műanyag hátlap-védő tok - nem nagy durranás, de mikor adott bármely gyártó is tokot utoljára a high-end-hez?
 • Töltő-adapter és micro USB kábel
 • Headset Huawei logóval, felvevőgombos
Elérhető nyelvek első bekapcsoláskor:
 • Magyar, Angol van,
 • egyéb:  IT, DE, FR,LT, NL,PL, PT, RO, SL, SK, FI,TR, GR,RU, UA, ES, stb....

Méretei, anyaga: Visszatérő olvasóink már tudják, én képtelen vagyok a "tepsiket" szeretni, hiszen sem övtáskába, sem zsebbe, sem tenyérbe nem illeszkednek kényelmesen. Az eddigi vonalon persze azért én is emelkedő méretekkel dolgoztam, HTC Sensation, Acer Cloudmobile, BlackBerry Z10  és most a Huawei P6. A P6 annyira vékony, hogy a tepsi nem is nagyon zavaró már. Elsőre megpróbáltam hajlítgatni, nem tűnik úgy, hogy könnyen megadná magát. Mivel a hátlap nem leszedhető (halandónak), ezért erős, tartós megoldásnak is tűnik. Talán épp a vékony kialakításnak köszönhetően pedig még épp átérem egy kézzel  is a képernyőt, és ennek köszönhetően még komfortosan kezelhető. A készülék egyik oldalán a power és a hangerő fel+le gombok, a másik oldalon egy kis fémes henger fedi a 3,5 mm jack foglalatot, ez egyben egy micro SIM/SD kártya-tálcanyitó is.

Kijelző: A HD720 ugyan nem a csúcs, de szerintem pontosan annyira élvezetes, amennyire az egész készülék pokolian jó. Az 1280x720-as felbontás a 4,7 hüvelyken tejesen élvezhető képet ad. Persze a nagyobb és drágább SGS4 vagy a HTC ONE HD1080-as felbontása szntén über és jobb, de nem azonos szinten versenyez. Jó esetben 450-ig eshet az egyik, a Huawei pedig EUR-ban a 310-es szintről indul. És nyilván lefele, azaz pl. év végére elérjük, hogy ezért a gépért nem kérnek majd többet 250 EUR-nál, és bizony az már nagyon meg fogja érni.

A képernyő színhőmérséklete is kalibrálható, így akinek a zöldes vagy pirosas jobban tetszik, elállíthatja magának :). A fényerő is jó, automata beállításokkal is remekül működik, még a napfénybe is besétáltam vele, látható, szerintem problémamentes ez a képernyő. Még egy érdekesség, az ún. kesztyű-mód. Kapacitív képernyőkkel ugye télen bajban vagyunk, ha hólapátolás közben be akarjuk tenni Kalapácstól a kiszegecselt csuklóvédőket, mert hideg is van, kesztyűben meg nem eszi meg a kapacitív, hogy mit akarunk. Nos a Huawei valamit nagyon megoldott, mert ez meg megeszi. Igaz nem mindig, és általában csak nagyobb mozdulatokra, de azért nagy segítség lesz ez télen. A szomszéd meg jót röhögött a gyapjúkesztyűs tesztelőn...

Kamera: Amennyire ez engem érdekelni szokott (nem érdekel), az a "kb. van benne minden", ami tetszik. Érdekesek az effektek, azonnal látjuk is, sőt, a kép azonnal szerkeszthető is. Ami valóban jó lehet még, az az első 5 Mpix kamera, pl. aki szereti tükörként is használni a telefonját, hogy megnézze mennyire vérzett be a szeme 5-6 óra monitorozástól, annak a P6 veszteségmentesebb pánikot tud okozni, mint egyéb okostelefonok. Jó, éles, kéznél van. Profiknak továbbra is ott az EOS.

Sebesség - Játék: Riptide GP - A Huawei alapból telepített egy játékot is, hogy demózhassa, pokolian erős készüléket épített a pengeházba. Az alábbi videó nem adja vissza eléggé azt az élményt, amit a P6 előre telepített játéka adhat. Gyors, kiváló grafika, igazi élmény. Nyilván soha nem fogom megtudni milyen is igazából jetski-vel versenyezni és ugratni, de a Huawei P6 egy perc alatt beszippantott. Sebessége kifogástalan.Android: Az alapvető Androidos képességeket nem elemzem hosszan, hiszen mindenkinek az, ami. Akinek nem az első készüléke, annak talán elég, ha annyit állítok, hogy a beépített futtató, számos alkalmazás, a sebesség, minden meggyőző és talán lenyűgözőnek is nevezhető. A 4.2.2-es "bab" is ugrál kiválóan teszi a dolgát. Amiért nagyon érdemes megfontolni a Huawei P6 beszerzését minden Android-kedvelőnek, az a beépített 2GB memória. Kimeríthetetlen, aki az Android kezdete óta futtat különböző task-menedzsereket (muszáj) az végre nyugodtan hátradőlhet, mert 1 GB szabad RAM azért már csak nem okozhat gondokat :)

Energiagazdálkodás: Bónusz, hogy erre is kínál alkalmazást a gyártó. Az első bekapcsoláskor 20-26 órás üzemidőket becsül az alkalmazás, ez vélhetően intenzív használat mellett nem reprodukálható, de manapság már napi egy töltéssel meg lehet úszni. 

Emotion UI: A Huawei hivatalos kezelőfelülete. Nem beszélek róla, nem használom. Más tesztelők biztos elemzik majd.

Hol kapható, mennyi, garancia, hazai szerviz?


Egyéb -valódibb- tesztek:

Főbb jellemzői
 • Op. Rendszer: Android 4.2 Jelly Bean
 • Processzor: 1,5 GHz / Quad Core
 • Memória: Memory mass storage: 8 GB / RAM: 2 GB / Mem. k. típus: microSD / Memory Slot capacity: 32 GB
 • Kijelző: 4,7 hüvelyk / in-cell LCD / Felbontás: 1280 x 720 px / 315 ppi
 • Kamera: 8 Mpixels / BSI sensor with F2.0 aperture and 4cm macro view / Camera flash: LED / Camera video: 1080p full HD / Camera frontal: 5 Mpixels
 • Hálózat: Network 3G: 850/900/1900/2100 MHz / Network GSM: 850/900/1800/1900 MHz
 • microSIM
 • RF kapcsolatok: Wireless Bluetooth: 3.0 / Wireless Wifi: IEEE 802.11 a/b/g/n
 • Csatlakozók: Jack 3.5 mm / micro USB
 • GPS: aGPS
 • Szenzorok: Accelerometer, Ambient Light Sensor, Digital Compass, Gyro sensor, Proximity sensor
 • Akku: 2000 mAh
 • Tömeg: 120 gramm
 • Méretek: 132,7 x 65,5 x 6,18 mm
Quadrant teszt annak, aki

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése