2013. szeptember 11., szerda

Vásárlás, ár: Apple iPhone 5s és 5c

Tegnap bejelentésre került az Apple 5s és 5c. Szokásunktól eltérően egy rövid értékelés megelőzi a bejelentett műszaki tartalmat. A magyarázat is szimpla, az Apple esetében teljesen nyilvánvaló, hogy a specifikációk, a készülék tudása mindenki számára napokon belül bemagolásra kerül és egyben vágy vagy utálat tárgya lesz. Elemzések százait is olvasni fogjuk még arról, melyik verziót érdemes megvenni, miért nyertes/vesztes az Apple stratégia, szóval kap majd szokás szerint hideget-meleget a gyártó. A véleményünk ezért előzi meg a modellek ismertetését.

Vélemény:
 • Kezdjük a csalódás részével. Számomra a legenda kicsit oda. Éveken keresztül az Apple specifikációk, bejelentések, modell-nevek és egyebek mindig tényleges titkok voltak. Emlékezzünk csak mekkora botrány volt a Gizmodo által publikáltakról, amikor maga Steve Jobs fenyegette a főszerkesztőt. A szivárogtatás persze mindig nagyjából adott volt, talán még az Apple gerillamerketingnek is része volt, de most valahogy minden kevésbé tűnt titkosnak. Az 5s és az 5c neve, a főbb paraméterek, a színes Apple telefon. Szinte mindent nagyjából előre is megismerhettünk, borítékolható volt. És ez nem tetszik. Nem állítom persze, hogy ez alapvetően problémás, mindössze más, mint amit megszoktunk. Nem kapott pl. túl nagy fricskát a szenzációra éhező szak- és kevésbé szaksajtó sem, hogy jó előre belengeti, mire számíthatunk, és a vége sem lett teljesen más :).

  Idén októberben lesz Steve Jobs halálának második évfordulója, és számomra az Apple egy  lényeges hagyománnyal szegényebbnek tűnik. Ha tudatosan az, akkor ez nyilván új irányt jelenthet, ha nem tudatosan ismertük előre az új modelleket, akkor érdemes erre jobban odafigyelni. Az örök probléma ugyanis Steve Jobs értelmezésében nagyon is egyszerű volt: Megmutatják a világnak mit gyártson, a világ pedig ellopja azt. Ezért lett a Microsoft és ezért akart volna Steve termonukleáris háborút indítani az Android ellen. Igaz persze, hogy most még nincs olyan jelentős technológiai újdonság a levegőben, ami szupertitkosítást igényelne, de a példa azt mutatja, talán már nem is védi a  belső információkat ugyanolyan hatékonyan a szervezet, mint korábban. tegyük azt is hozzá, ha lesz/látszik ilyen új technológia, annak megszerzése vagy megvásárlása, vagy lekötése az Apple közel 100 milliárd dolláros tartalékaiból könnyedén megvásárolható, így nagyon azért nem kell félni.
 • Ami pedig elsőrangú. Amerikában -de vélhetően Kínában is erőteljesen és egyéb mobilszolgáltatói csomagokban is- brutális áron elérhető a színes 5c. A 99USD-s induló ár egy lényegében iPhone 5-ért bizony komolyan el kell mindenkit gondolkoztasson, kell-e amúgy más telefon, vagy több háttértár, esetleg kártyafüggetlen gép? Pontosan tudjuk, megfelelő adattarifák fizetésével, már a 16 GB-s színes verzió is jól használható, és idővel egyedivé tehető, és nincs lényegesen olyan új technológia, mely elérhetetlen. És így a "budget-iPhone" tulajdonképpen azoknak is kiváló választás, akik mindig csak egy évvel követik az Apple bejelentéseit. Mert a mantra szerint bizony egy Apple okostelefont még egy évvel később is megéri megvenni, az eddigi trendek is igazolják, bizony egészen hosszú ideig támogatott a telefon. No persze a jó vétel mellé borsos adatcsomagra is kötelezheti az embert a mobilszolgáltató, ám meg kell érteni azt is, hogy ez csak nekünk, lemaradóknak gond itt Magyarországon. A feltörekvő vagy gigapiacokon az adatcsomag is megfizethető, működik, jó és még ki is használják. Leegyszerűsítve bizony számos olyan helyet tudunk felsorolni világszerte, ahol az 5c-t ki is fogja használni a vásárló, nem különösebb fékezőerő a pénztárcája. Ha az árazást mégis támadnán, egy dolgot ne feledjünk, az első iPhone esetében is pillanatok alatt 100 USD--vel árazták le a gépet. Így az, hogy épp mennyiért adják, relatív, lehet nulla is, majd a szolgáltatói eladások visszatermelik az Apple zsebét.

 • A másik, az iPhone 5s pedig annak ellenére is zseniális, hogy látszólag semmi különös az elődhöz képest. Ugyanaz a kijelző, azonos méret, mitől új is ez? Valóban eljutottunk oda, hogy a nagy "műszaki durranás" olyannyira belül van, hogy már nem is kell érteni, elég ha a készülék szexi, szenzációs és persze jól használható. A használhatóságról az új iOS7 gondoskodik majd, de vegyük észre, hogy ismét új processzort épített az Apple, az A7 pedig vagy negyvenszer gyorsabb a legelső iPhone-os Samsung processzorokhoz mérve, de a legutolsó készülék teljesítmény adatait is legalább kétszeresen múlja felül.

  Egy gondolat erejéig azért álljunk is itt meg, mostantól az 5s az új iPhone5. Az Apple oldalain ma 3 modell szerepel az összehasonítandók között. Marad az iPhone 4, melyet bizonyos piacokon ingyen ad a szolgáltató, és 2 új modell van az iPhone 5 helyén, az 5s és az 5c. Hasonlóan rövid életű volt tehát az iPhone5, mint a retina bevezetésével kivezetett harmadik generációs iPAD. De az sem rázta meg a piacot, ez sem fogja, hiszen amíg az 5c támogatott lesz, várhatóan az alap 5-ös is az marad.

  Külön koprocesszort kapott számtalan fogyasztó-szenzor is, így a mobil áramfelvétele is javulhat. A kamera és a köré épített LED-es megoldás, valamint a slow-motion videózás élménye megint csak egyedivé teszi a telefont, ahogy a beépített ujjlenyomat-azonosítás is újszerű, ha jó működik. Mert rosszul működőt már többen mutattak. Az Apple-csomagja általában működik. Ha mégsem, akkor elmagyarázzák :). De elsőre-blikkre az 5s-ről elmondható, megint veri a mezőnyt. Nem mindenben, de az egész csomagot tekintve talán megint egy remekül optimalizált műszaki élményt mutat fel az Apple.

 • Érdemes azt is látni, hogy a háttérben nagyon fontos dolgok alig változnak, a volumengazdaságosság továbbra is elsőosztályú. Még mindig ugyanazt a képernyőt rendeli az Apple mindkét telefonjába, max 2 SoC-ra épít, és az új M7 is ebbe az irányba mutat. Olcsón, jót gyártani, aztán már adható akár arany áron is: ). A beszállítóknál landoló újabb bődületes rendelésállomány nyilván a gyártási költségeket is alacsonyan tarthatja. Az új A7 processzor és az új koprocesszor vélhetően a következő generáció iPAD alapja is lesz majd, így szépen egymásra épülget az Apple mobiltermékeinek sora, alig egy éven belül pedig a telefon is, az iPAD is asztali számítástechnikai teljesítményt hoz majd, ráadásul a mostani bejelentés alapján az üzemidő megint csak az Apple setében lesz az egyik legjobb.

Verziók, modellekApple iPhone 5c

Sokszínű: 5 színben rendelhető, 16/32 GB-s verziókkal.
Specifikáció: Lényegében az iPhone5

Főbb jellemzői
 • Op. Rendszer: iOS 7
 • Processzor: A6
 • Háttértár: 16/32 GB
 • Kijelző: 4,0 hüvelyk / Retina / Felbontás: 1136 x 640 px / 326 ppi
 • Kamera: 8 Mpixels / Camera video: 1080p Video Recording / Camera frontal: 1.2 Mpixels
 • Hálózat: Network 4G: LTE / Network 3G: 850/900/1900/2100 MHz / Network GSM: 850/900/1800/1900 MHz
 • nanoSIM
 • RF kapcsolatok: Wireless Bluetooth: 4.0 / Wireless Wifi: IEEE 802.11 a/b/g/n
 • Csatlakozók: Jack 3.5 mm / Lightning
 • GPS: AGPS & GLONASS
 • Szenzorok: Accelerometer, Ambient Light Sensor, Digital Compass, Gyro sensor, Proximity sensor
 • Tömeg: 132 gramm
 • Méretek: 124,4 x 59,2 x 8,97 mm

Apple iPhone 5s

A7 processzor és M7 koprocesszor: A 64 bites architektúra asztali számítógépes teljesítményt hoz a mobil világba. Az M7 egy chipbe szervezve kínál több, eddig külön alkalmazott technológiát. Gyorsulás, Gyro, Compass szenzorok. Kevesebb energiát fogyaszt, pontosabb méréseket végez, hatékonyabb megoldás.

Mikrométeres pontossággal építve: Pontos, precíz, kiváló minmőségű ház

Touch ID: Egy érintés és a telefon rendelkezésére áll. Mások ujjlenyomatait is kezeli, ha őket is jogosítani akarja. Vásárláshoz is használható technológia (pl. iTiunes, App Store)

iSight kamera:  Nagyobb szenzor, nagyobb pixelméret, több fény élesebb, szebb, jobb képet eredményez. Folyamatos sorozatfelvételre is alkalmas, akár 10 képet készíthet másodpercenként. Szoftver állítja be a LED fényerejét és színét! Akár 120 fps slow-motion videókat is készíthet, automatikus képstabilizációt is kínál az iSight.


Főbb jellemzői
 • Op. Rendszer: iOS 7
 • Processzor: A7 - 64-bit architecture
 • Háttértár: 16/32/64 GB
 • Kijelző: 4,0 hüvelyk / Retina / Felbontás: 1136 x 640 px / 326 ppi
 • Kamera: 8 Mpixels / Camera video: 1080p Video Recording / Camera frontal: 1.2 Mpixels
 • Hálózat: Network 4G: LTE / Network 3G: 850/900/1900/2100 MHz / Network GSM: 850/900/1800/1900 MHz
 • nanoSIM
 • RF kapcsolatok: Wireless Bluetooth: 4.0 / Wireless Wifi: IEEE 802.11 a/b/g/n
 • Csatlakozók: Jack 3.5 mm / Lightning
 • GPS: AGPS & GLONASS
 • Szenzorok: Accelerometer, Ambient Light Sensor, Digital Compass, Gyro sensor, Proximity sensor
 • Fingerprint identity sensor built into the Home button
 • Tömeg: 112 gramm
 • Méretek: 123,8 x 58,6 x 7,6 mm

Vásárlás, árak, verziók, előrendelés itt (lesz): 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése