2013. november 3., vasárnap

Régi Új szenzáció: Az INTEL ARM processzorokat fog gyártani


A Post-PC korszak történeteiben az a szép, hogy lényegében alig akad új a nap alatt. Mégis van úgy, hogy egy-egy bejelentés alapvetően képes megváltoztatni, felforgatni az addigi erőviszonyokat. A Forbes beszámolója szerint az Intel ARM processzorokat gyártó üzemet létesít, ráadásul 64 bites processzorgyártással fog majd foglalkozni.


Tekintsünk vissza a múltba egy kicsit:
  • Az Intel a nyolcvanas években nem figyelt eléggé az akkor igen erősnek számító Acorn brit gyártóra. Az Acorn pedig a Sinclairrel (igen a ZX spectrumos) folytatott versengést sem szerette volna elveszíteni. Így alakult, hogy a brit Roger Wilson -aki később Sophie Wilsonként szerepel a szakmában- kénytelen volt saját processzort építeni. Kezdetben ez volt az Acorn Risc Machine. 
  • A fejlesztéseket 1983 óta folytatták, de mi hozott ténylegesen új lendületet a fejlesztésekbe? Az Apple és a Newton PDA. 1990-ben az Apple az Acorn és hardverpartnere, a VLSI Technology közös vállalataként alapult meg az Advanced RISC Machines Ltd., majd 1997-ben ARM Holdings PLC.-re nevezték át.
Az alacsony energiaigényű processzorként induló fejlesztés mára mondhatni egyeduralkodó a mobil szegmensben. Az ARM megoldásai kb. 95%-ban fedik a mobil beágyazott rendszereket. A vállalkozás nem gyárt processzorokat, szellemi terméket árul, ezen licencek alapján építhetők a mai mobil processzorok. Az ARM szellemi termékei ma a Samsung, Texas, Atmel, Freescale, Nvidia, Qualcomm, STMicroelectronics termékeiben futnak, sokmilliárd chip készül évente az ARM szabadalmaira építve. 

Az INTEL eddig az X86-os processzorait tervezte volumenben eladni, ám úgy tűnik az Atom (pl Motorola Razr i - Atom Z2480) helyett, avagy mellett kell bizony más is, implementálni kell venni a fő versenytárs-technológiát is.

Miért nagy szám tehát, hogy az Intel ARM gyárat épít? (Hát a pénz miatt)
  • A 64 bites Apple A7 processzort alig néhány hete óriási újdonságként jelentette be az Apple. A7 került az új iPhone-ba és az új iPAD-ba! Mert gyors, mert alacsony energiaigényű, mert lényegében PC-s teljesítményt kínál majd minden mobil eszközbe. Megfelelő operációs rendszer/rendszerek segítségével valóban eltűnik a rés a PC és a Tablet vagy egyéb jövőbeli eszközök között. Sablonosan aki ebből kimarad, az lemarad. Lelkesedhetünk vagy savazhatjuk, de újabb tény, hogy az Apple az elsők között lépett be ezen az ajtón is. Ahogy az ARM-ba 23 éve is  :D
  • A bejelentés szerint ugyan az Altera nem az okostelefon/tablet szegmenst célozza, de véleményem szerint ez altatás. Az Intel bérgyártása könnyedén átállítható volumen-termeléssé bárki számára. A fő kérdés az, lesz-e megfelelő operációs rendszer? Minden bizonnyal. A Windows 8/RT irány, az Android/Chromium, de az iOS7/Mac összeérése is a küszöbön van. Vélhetően minden nagyobb felhőbirtokos azon dolgozik, hogy a saját operációs rendszerével a saját felhőjébe terelje a vásárlókat. Ehhez olyan univerzális processzor a legjobb, amit adott technológiai szinten olcsón el lehet érni, nos úgy tűnik, ezt ma mégis az ARM adja, így az Intel sem küzdhet tovább ellene, ha nem akar lemaradni, alkalmazni kell a RISC technológiát is. Így az MS/Apple/Google hármas számára nem kérdés, a 64 bites ARM technológia bizonyosan alkalmazandó lesz az elkövetkezendő néhány évben. És aki ehhez megfelelő processzort  képes gyártani, az sokat is fog keresni.
  • Az Intel persze nem először foglalkozik ARM megoldásokkal Régi PDA-sok számára a Digital-tól megvásárolt StrongARM sem ismeretlen, de a később eladott XScale-vonal sem hangzik idegenül. Ám a dedikált gyártási sor egyben azt is jelenti, hogy a világ egyik legnagyobb processzorgyártója komoly tőkével kívánja megtámogatni a jövőbeli eladásait. A gyár nélküli Qualcomm, vagy az évek óta egyre erősödő TSMC, esetleg az Nvidia számára ez lényegében hadüzenet :)
  • Az is csaknem bizonyos, hogy a wintel szövetségnek sem jön rosszul ez a váltás. Az Intel a Microsoft által felvásárolt Nokiával, valamint az Intel az ezernyi hardverpartnerével újabb -jelenleg igen erősnek tűnő- lábat növeszthet az ARM alapokon, és így gyorsan visszaemelkedhet a mobilpiac élvonalába. Megkerülhetetlen eladóvá léphet vissza, akár még az Apple számára is gyárthat processzorokat, így az Apple-Samsung csatározások egyik győztese az Intel lehet, aki majd jól eladja az üzleti titkokat a világnak. Ismerős a modell? :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése