2014. január 14., kedd

Rezsiháborúba megy a Google vagy inkább robotgyártáshoz kell Tony Fadell


A Nest okostelefonokkal is vezérelhető termosztátorai ugyan már önmagában is nagy ötletnek tűnnek. Elsőre  is látható, hogy érdekes. Ám hogy miért ér ez 3,2 milliárd USD-t Google-nek, az mégis elég idegenül hangzik. Az egyszerűen netre köthető lakások automatizálása nyilván magában is élő téma, de sok-sok vetülete lehet, ami jobban illeszkedik a teljes Google portfolióba. Azt gondolom, ez az elsődleges magyarázata az árnak... 

A skizofrének persze nyilván a Google általi újabb fenyegetésként fogják értékelni, hogy ha akarják, akkor majd egy szép napon megsütnek a saját lakásainkban, mert hozzáférnek a termosztáthoz is. De épelméjűeknek is nyilván el kell gondolkodni, hogy tényleg tudni fogják, mikor vagyunk otthon, mikor fűtünk, mennyi fogyasztunk. Onnan pedig már csak egy lépés a rezsicsökkentés :) De komolyabban is lehet ezt kezelni, nem árt ezért kicsit alaposabban is körüljárni, mit is vesz a Google.

Néhány tény a frissen felvsárolt NEST vezetőjéről, Tony Faddelről:
  • Az első iPhone tervezését az ő csapata végezte az Apple-nél
  • Az Apple A4 processzora is Tony Fadell kitartása miatt jött létre abban a formában, ahogy aztán elindult és lett belőle az evolúció jelen állomásán A7, az első 64 bites volumenben értékesített Apple processzor (Steve Jobs ugyanis az Inteles jó kapcsolatok miatt eredetileg Atom processzoros iPAD-ot akart )
  • Andy Rubin és Tony Fadell már a Magic CAP-es idők óta ismerik egymást. És min is dolgozik most Andy Rubin a Google-nél, mármint az Android atyja? Robotokon. Megvette-e pár hete a Boston Dynamics-ot is a Google? Megvette.
  • Leegyszerűsítve a Google Tony Fadell-t igazolta a csapatba. Egy újabb Post PC evangelista mindig, mindenhova jól jöhet, de itt talán kicsit többről is szó van, csak nem mondják. 

Fenti néhány tény alapján nem kizárt, hogy a világ számítástechnikáját évek óta irányító globális háttérhatalmak megint ármánykodnak valamin. :) Leginkább a jövőn.

Források: http://investor.google.comhttp://www.hwsw.hu

1 megjegyzés:

  1. Egy dolog az hogy hozzáfér a google a ház adataihoz, de köztudott hogy készek mindenestől ki is adni ezeket az információkat harmadik félnek, arról nem is beszélve hogy az androidos alkalmazásokra már régóta rá van szakosodva az informatikai bűnözés, ezzel azt akarom mondani ha "megfúrják" a telefont, alkalmazást, nem csak a google tudja mikor vagyunk otthon hanem a betörő is.

    VálaszTörlés