2014. március 19., szerda

Ez már a Lifehack? Android Wear - például Moto 360-on

Alapvetően az Android kiegészítőjeként jelentette be a Gogle a Wear-t. Jól láthatóan nem tágítanak a gyártók, mindenképpen vissza akarnak erőltetni az ember csuklójára valamilyen eszközt, ami természetesen életmentő, nélkülözhetetlen, de minimum elűzi a rosszkedvet, és persze fitté tesz, de leginkább persze még mindig óraként is árulják. Ideológiailag kevésbé képzetteknek pedig: jó üzlet.
Számomra kicsit hasonló szaga, íze van a dolognak, mint amikor a PDA-ról vagy az okostelefonról már sokan tudták, hogy mennyi mindenre jó, de eladni épp azért nem lehetett elég sokat, mert ami annyi mindent tud, azt nehezen lehetett pozicionálni. Köpjenek le, de engem ma még nem érdekel, hogy mennyi kalóriát égetek el kézlóbálással, és ma még az is idegen a számomra, hogy "OK Google" felütéssel kiabáljak a saját csuklómmal! Ám arra is jól emlékszem még, hogy hasonlóan sokakat nem hozott tűzbe, amikor arról meséltem, a PDA-ban sokkal-sokkal több név tárolható, mint az akkori mobiltelefonokban vagy hogy  a klasszikus PDA-n bizony szinkronizálható volt PC-s naptár és a levelezés... Aztán egyszer csak jött a navigáció és több értelmet adott, sokakat már ez is tűzbe hozott. Még később pedig jött a telefon+internet+zene, és 2007 és a legenda elindult egy forradalminak nevezett, ám annyira azért nem forradalmi mobillal. De pokolian jó marketinggel és 100 milliárdos profittal. Ma pedig a többség már online, az adatait már a felhőben szinkronizálja, és halál természetes, hogy az e-mail az futás közben is utolér. Most is ilyesmi tehát az érzésem. Még nem tudom igazán mire jó, szerintem még a Google sem mondta el igazán jól. De néhány éven belül esetleg mindenki ilyet akar majd venni, illik hát résen lenni.

Az Android Wear-hez már SDK is elérhető lesz, azaz egyedi kezelőfelületek kialakítására, szenzorok  (pl: fény, gyorsulás, eső, hő, gyro, pedo és még ami jön) kontrolljára, adataik olvasására, és akár hangutasítások kezelésére is fel lehet készülni. Elsőre is jól látható, hogy mindenki iparkodik beszállni az üzletbe, az LG és a Motorola már bejelentéseket is tett, de a csőben ott van az Asus, a HTC vagy éppen a processzorgyártó Qualcomm és az Intel is.

A Motorola Moto 360 néven klasszikus óra-fazonnal rendelkező modellt már be is jelentett. Érdekessége a kerek kijelző. Ám a hasznossága még mindig nem feltétlenül tiszta a számomra. Megnézni itt lehet:


Vélemény: Mindaddig, amíg nem lehet SIM kártyát dugni ezen eszközökbe, számomra nem túl érdekesek. Akadnak persze kísérletezések, sőt ma is előrendelhető már az Omate Truesmart, de ezek még nem vonzó, nem igazán divatos termékek. Tehát ha vinni kell a telefont (vagy egyéb eszközt, pl. Tabletet) is meg az órát, az még nem feltétlenül "lifehack". Valódi produktivitást egy olyan eszköz adhatna, mely ténylegesen alkalmas arra, hogy kiváltsa az okostelefont. Pl. ha futni, túrázni, kerékpározni indul az ember, alapvetően nem célja, hogy órákat az interneten böngésszen, még egy 3-4 hüvelykes okostelefon-kijelzőre is vigyázni kell, helyet foglal, vagy veszélyes, mert pl. leejtjük részegen a Szigeten és másnap mehetünk szervizbe :). Praktikus tehát az ún. viselhető számítástechnika és ha igazán mini az eszköz, akkor főleg a tudat, hogy "ha akarom, akkor el tudom érni az információt" megnyugtató lehet. Az óra pedig kiemelkedően praktikus eszköz volt, még a mobiltelefon előtti időkben :) Szóval ha visszajön, és sok-sok új funkciót kap, az is jó megoldás lehet. minderre már az év elején bejelentett Intel Edison is alkalmas lehet, és számos egyéb fejlesztés is indulhat ebbe az irányba, pl. lassan-lassan megoldott lehet a tisztességes vezetékmentes képátvitel is. Nem lehetetlen tehát, hogy a közeli jövőben a csuklón viselhető kiegészítők átvehetik a klasszikus okostelefonos feladatokat, és ezekhez kiegészítőként aki akar, visz magával nagyobb érintőképernyőt. A kulcs itt is vélhetően a megfelelő áramellátás biztosítása lehet. Extrém esetben ha az izommozgással elő lehet állítani áramot (igen, pl kinetikus töltő már van, csak még nem éppen értelmesen használható), máris nem annyira kritikus, hogy a SIM+antenna mennyit fogyaszt.

További információk:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése